Подписахме за "Южен поток" и за 20% по-евтин газ

14530
Подписахме за "Южен поток" и за 20% по-евтин газ

България подписа окончателно инвестиционното решение за строителството на газопровода "Южен поток", който ще минава през нашата страна, предаде БГНЕС.

Според предварителните разчети проектът у нас ще струва над 3 млрд. евро. Подписите си под договора сложиха премиерът Бойко Борисов и генералният директор на "Газпром" Алексей Милер.

Днес подписахме окончателно инвестиционно решение и трябва да кажа, че България заедно с нас пристъпва към реализирането на проекта, заяви генералният директор на "Газпром" Алексей Милер след подписването на споразумението за "Южен поток".

Това означава, че това е окончателно съгласие между двете страни да започнат строителната дейност, каза Милер и поздрави всички с това знаменателно събитие. България се превръща в една най-големите транспортьори за подаване на руски газ към Европа. Това издига статутът на България като като играч на пазара на доставки на газ, каза още той.

Доставките на руски газ ще започнат през декември 2015 г. С нашите български колеги работихме в един напрегнат график. Всички задачи са постигнати в точно поставените срокове.

Милер благодари на българските си колеги, на Борисов и на България. Работата се провеждаше в конструктивен дух. Постигната е взаимно-изгодна договореност. България сега ще получава руски газ като се избягват териториите на други страни, заяви Милер. Относно "Южен поток" - абсолютно всички процедури са подписани и на 7 декември в Анапа ще има тържествени прояви свързани с началото на строителството на газопровода, каза Милер.

България получава преференциални цени в дългосрочния договор за доставка на руски газ, заяви Милер, цитиран от "Фокус".

Остава само България

Русия подписа окончателно инвестиционно решение за „Южен поток” със Словения, от която руският газ ще достигне до Италия. ...

Предишният договор приключва в края на 2012 година, подписването на дългосрочния договор беше планирано за 15 ноември, а окончателното инвестиционно решение трябваше да се подпише по-рано. Но във връзка с кончината на българския патриарх, тези две прояви се провеждат в един и същи ден, каза Милер.

България получава преференциални цени - каза Милер. Това е възможност за по-нататъшното икономическо развитие на страната, допълни той. В рамките на бъдещите десет години предвиждаме възможността при наличието на няколко кардинални промени на цените на пазара и на конюнктурата, да има промени в цените, каза Милер.

Трябваха огромни усилия, за да се махнат трите посредника в доставките на газ за България, заяви премиерът Бойко Борисов. По думите на Борисов „Южен поток” е приоритет на Европейската комисия. Преди месец във Виена еврокомисарят Йотингер стои зад изграждането на „Южен поток”, каза Борисов.

„Набуко” е също наш приоритет, каза Борисов.

Изключиха Гърция от "Южен поток"

Руският енергиен гигант "Газпром" съобщи, че Гърция е отстранена от плановете за строежа на газопровода „Южен поток“, кой...

С днешния подписан договор имаме начало – 7 декември 2012 г. и край 7 декември 2015 г. Веднъж изпатихме с газовата криза. Подобна тръба през България гарантира, че няма българските граждани да останат без газ, каза Борисов.

Много важен параметър е, че искаме да отпаднат посредниците, да сключваме договор директно с производителите. Милиони са се губили през посредниците за сметка на българския потребител. До сутринта сме спорили на тази тема за посредниците, да се махнат не един, не два, а цели три посредника. Благодаря на г-н Милер, че се съгласи с нас. Преговорите бяха тежки, каза Борисов.

Имаме над 20 % намаление на цената на газа от 1 януари 2013 година.

Подписваме за десет години, но на шестата година имаме право да намалим с толкова газ, колкото ще произведем, каза Борисов.

Енергийният министър Делян Добрев посочи, че цената е търговска тайна. Договорили сме цена, малко по-висока от цената на Германия, каза премиерът Бойко Борисов. Това е цена - най-ниската възможна за страна, която не инвестира, каза Борисов. Той посочи, че от 1 януари 2013 г. има над 20% намаляване на цената на газа.

Припомняме, че "Южен поток" (South Stream) е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители и предвижда транспортирането на "синьо гориво" по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа. Меморандумът за взаимно разбирателство за реализирането на "Южен поток" беше подписан на 23 юни 2007 между "Газпром" и италианската ЕНИ. Той определи насоките за сътрудничество между двете компании в областта на проектирането, финансирането, строителството и управлението на "Южен поток".

В течение на няколко години от 2008 бяха съгласувани икономическите и юридическите аспекти на проекта, в резултат на които, бяха определени маршрутите на магистралните тръбопроводи. В прединвестиционния стадий на проекта се разглеждат няколко варианта за маршрути на газопровода. Той включва сухопътна част, преминаваща през територията на редица европейски страни, а също така морски газопроводи по дъното на Черно и Адриатическо море /в случай, че бъде избран вариант за доставка на газ в южна Италия/. Освен това, за осигуряването на "Южен поток" с достатъчно количество природен газ се предвижда разширяването на съществуващите и строителство на нови газопреносни мощности на територията на Руската Федерация.

"Южен поток": Справка

"Южен поток" (South Stream) е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставк...

Новата газопроводна система, предназначена за снабдяването на "Южен поток" с газ, ще премине по територията на Русия от компресорната станция "Починки" до бреговете на Черно море. Нейната дължина достига около 2500 км. Предвижда се изграждането на 10 компресорни станции. На територията на страните от Южна и Централна Европа се разглеждат два възможни маршрута за изграждане на тръбопровода: северозападен - в посока Словения и Австрия през България, Сърбия и Унгария, а също така югозападен - през България за Гърция и Италия. От главната тръба ще бъдат направени отклонения за Хърватия и Македония. Предвижда се, че газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб.м. Първата тръба ще заработи през декември 2015, а газопроводът ще заработи с пълна мощност /63 милиарда куб.м. газ/ през 2018-2019 г. Приблизителната цена на "Южен поток" е 16 милиарда евро. За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика