Политическо говорене за газа - защо пропускаме възможностите си?

1955
Политическо говорене за газа - защо пропускаме възможностите си?
Снимка: iStock

Трябва да излезем от политическото говорене, защото хората няма да добият каква е реалността за газа. В противен случай нищо няма да се получи. Затова предупреди енергийният експерт Васил Начев пред БНТ. 

Той не е съгласен с твърденията, че и сега получаваме само руски газ. Газът от Русия изобщо, който постъпва на гръцкия пазар, е 26% - целият ли е за България, попита той. Трябва да се обясни каква е реалната ситуация и да се спрат спекулациите. Ситуацията е изключително сложна и нелека за решаване, обясни Начев. 

Икономист: Решението да вземем само един танкер с втечнен газ от САЩ беше глупост

Не е добра новината, че ще вземе само един танкер с втечнен газ от САЩ. Явно не е имало политическа воля за повече. Тази оферта дойде к...

Капацитетът на гръцкия остров Ревитуса се използва на 50% и оттук насетне "Булгаргаз" трябва да влезе в преговори за резервиране на слотове, настоя Васил Начев, напомняйки, че на Ревитуса вече има повече капацитет и дори Гърция изрично при официалното оповестяване на разширението посочи България като страна, която може да се възползва. 

Трябва да се осигури първо газ и тогава да се види дали е на възможно най-ниската цена, която съществува на пазара, смята енергийният експерт и добави, че "Газпром" не иска да ни доставя синьо гориво т.е. не е изпълнено най-важното условие да сме партньори - руснаците да си изпълнят договореното, а не да ни ощетят. 

Според Начев КЕВР можеше да утвърди и по-висока цена на газа. Ако България започне от този или от следващия месец да води каквито и да било преговори с "Газпром", значи е абсолютно възможно да загубим всякакви индикации да спечелим делото в Арбитражния съд (за неизпълнение на договора от руска страна при липсата на доставки от април насам), изтъкна Васил Начев. 

Според Васил Начев, който и да бъде сложен начело на "Булгаргаз" няма да се справи. "Булгаргаз" е соцвариант и структура, а ситуацията на пазара коренно различна, посочи той. 

Румен Петков: Министърът на енергетиката вятър го вее на бял катамаран

"Енергетиката ни се нуждае от спешни мерки за гарантиране на диверсификацията, така както я разбират нормалните хора – обезпечава...

От своя страна бившият зам.-министър от времето на Тройната коалиция Явор Куюджиев обясни, че и сега получаваме руски газ, но цената, която бихме получили, ако си изпълнявахме договора с "Газпром" е около 260-270 лева за мегават час. Така бихме могли да имаме 40-50 лева по-евтин газ. Не е ясно как Куюмджиев смята цената, след като 70% от цената се формира на база цената на европейските борси. В България газът е по-скъп, отколкото в другите съседни страни, добави Куюджиев. 

При тези цена на газа ще се вдигнат още повече цените на основните хранителни продукти, предупреди той. Русия е много лоша, трябва да бъде наказана, но това наказание не се случва. Това, което може да се направи е да се подготви държавата да извади няколко милиарда, да вземем пореден заем и да се подпомогне бизнесът, предложи Куюджиев. 

Още: Васко Начев: Един ден Русия ще се моли на държавите да получават газ от нея

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика