Повече пари за общините и нови работни места: Колко е важно да се привлекат инвеститори

1402
Повече пари за общините и нови работни места: Колко е важно да се привлекат инвеститори
Снимка: iStock

Много общини се нуждаят от инвестиции за решаването на голяма част от своите локални проблеми. Необходим, за целта, е диалог, както с Агенцията за инвестициите, така и с Министерството на иновациите и растежа. Икономическото развитие става чрез инвестиции, било то на български предприятия или чужди, казва изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова в студиото на Bulgaria on air.

Успявайки да привлече нови предприятия, един регион ще има повече работни места, повече приходи, освен това малките фирми от региона могат да работят с този инвеститор. „Чуждестранният инвеститор има нужда от някой, който ще му построи фабриката, от доставчик - създава се верига от фирми, от хора, които могат да се възползват от тази инвестиция", коментира Ненова. Тя казва, че това е много важно особено в провинцията, особено в Северна България. Това, според нея, е нещото, което ще задържи хората на места.

Начини за финансиране

Още: Българската агенция за инвестиции ще си сътрудничи с Виенския икономически форум

На форум в страната са представени пред общините възможностите за финансирането им, но и как да помагат на инвеститорите. Сред начините за финансиране са европейските фондове за конкурентоспособност и Българската банка за развитие. "Има общини, които са много готови за инвестиции, имат индустриални зони или отделени терени за индустриално застрояване", коментира Ненова. Според нея, интересът на общините е да привличат високотехнологични компании, експортно ориентирани. Фирми с достатъчни печалби ще дават добри заплати за региона и страната и ще инвестират в хората, ще ги обучават.

"Макроикономически сме много стабилна страна, последните 15г., с изключение на 2, сме в постоянен растеж. Съотношението на дълг към БВП е много ниско. Има инфлация, борим се с нея, това са параметри, за които не си даваме сметка, но един инвеститор, когато види тези цифри, си дава сметка, че страната расте, стабилна е, има потенциал за дългосрочно развитие", подчерта изпълнителният директор.

Снимка: iStock

Нефинансовите мерки

Още: САЩ са най-големият чуждестранен инвестиционен партньор на ЕС

Мерките, които Българската агенция за инвестиции предоставя, могат да бъдат финансови, но много често нефинансовите са от по-голям интерес. Като пример посочи купуване на държавна или общинска земя на пазарни цени, но без търг, което осигуряване на по-бързи срокове, сигурност на цената. Част от финансовите мерки е връщането на на осигуровки за една година в рамките на 18%, изграждане на довеждаща инфраструктура като пътища и ВиК. Отделно на приоритетни проекти вече има възможност да се дава безвъзмездна финансова помощ на предприятията, които отговарят на определени параметри. Вече има финансиране, първите три проекта са одобрени – това става с решение на Министерски съвет. Ненова поясни, че такава помощ дават и другите европейски страни около нас. Като друго предимство за инвестиции в България тя изтъква, че всичко произведено тук се води "произведено в ЕС".

Предстои връчването на наградите Инвеститор на годината на 5 март, които ще отличат най-добрите фирми в пет категории. Наградата е за фирми, които са направили сериозна инвестиция – високо технологично, нещо иновативно и съответно има полза за развитието на региона.

Още: Увеличението на чуждите инвестиции е рекордно, похвали се икономическият министър

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика