Рекордни инвестиции предвижда бюджетът на София за 2024-а

1803
Рекордни инвестиции предвижда бюджетът на София за 2024-а
Снимка: istock

Средствата, които ще се инвестират в София през 2024 г., ще са на рекордно високи стойности. Това съобщават от Столичната община.

Днес бюджетът на столицата бе публикуван за обществено обсъждане. Той е в размер на 2 556 202 377 лева. 

Няма кой да го приеме

От столичната община канят гражданите на публичното му обсъждане в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" на 25 януари от 18 ч. Проблемът обаче е, че няма работещ общински съвет, който да обсъди и приеме предложения бюджет на София. Поредният избор на председател е насрочен за 25 януари.

Още: "Превръщаме се във фарс": Поредна разходка до Столичния общински съвет и пак без решение за председател (ВИДЕО)

От общата сума на проектобюджета 1 114 939 780 лв. са държавно делегирани средства, обясниха от общината и допълниха, че могат да пренасочват и да решават къде да се инвестират средствата, които са за местна дейност. От Столичната община напомниха, че в държавния бюджет са предвидени 100 млн. лв. за инвестиции в цяла София, 50 млн. от които са за проекти на районните администрации. 

"За пръв път преди внасянето на столичния бюджет за обществено обсъждане се публикува пълната му версия, защото искаме да се проведе пълноценно дискусия с конкретика, в която всички заинтересовани страни да имат цялата информация, за да могат да предлагат съдържателни промени“, заявява кметът Васил Терзиев, цитиран от Столична община и допълва, че поетият ангажимент за пълна прозрачност в управлението ще продължи да се изпълнява.

Още: "Готов съм да разговарям": Терзиев протяга ръка към всички лидери на партиите в Столичния общински съвет

Фокус върху инвестициите

Фокус на инвестициите в града ще бъдат строителството и ремонтите на детски градини и училища, доизграждане на основни пътни артерии и вътрешноквартални улици, озеленяване, проектиране и изграждане на многоетажни паркинги, обясни кметът и обърна внимание, че се дава приоритет на дейности в областта на културата и спорта. Той подчерта, че са заделени и 5,3 млн. лева за граждански бюджет, чиито приоритети ще определят софиянци.

Приоритетите в бюджета са планирани на база задълбочено проучване, направено от настоящия ръководен екип през 2023 г., за качеството на живот в София, посочиха още от Столична община.

Основни акценти

Общо 594,676,366 лева ще бъдат за инвестиции в строителство на нови и ремонти на детски градини и училища, инфраструктура и вътрешноквартални улици и и подобряване на условията в болници и ДКЦ. В бюджета няма да се повишават данъци, но ще се повиши събираемостта. Ще има повече възможности за активно участие на гражданите в управлението. 5,3 млн. лв. ще разпределят гражданите на София по приоритетни за тях проекти. Ще се отделят 10% повече за по-зелена София и 50% повече за програма „Култура”. Акцент в бюджета е и дигитализацията на услугите на Общината и стимулиране на иновативни проекти.

Капиталова програма

Капиталовата програма е на стойност 594,676,366 лева, от които 458,784,866 собствени средства, като целта е тя да бъде реализирана в пълнота. Към тези инвестиции се добавят финансираните от държавния бюджет 109 проекта на стойност 100 млн. лв. Средствата от европейски оперативни програми в тазгодишния бюджет са на ниски нива и възлизат на 112,434,200 лв., което е в следствие на края на програмния период. Столичната община ще развива капацитета и проектната готовност на столицата, за да може по-активно да участва в осигуряването на инвестиции за града, обясниха от общината.

Инвестициите в бюджет 2024 в София са насочени в към транспортната инфраструктура и се поставя силен фокус върху училища и детски градини и дигитализация. Фокус на пътната инфраструктурна програма са доизграждане на основни пътни артерии и навлизане в кварталите с изграждане на вътрешноквартални улици. Инвестициите в капиталовата програма са за подобряване на градската среда и условия за живот, повишаване на безопасността на движение. Осигуряване на достъпна среда и достъп до услуги. Приоритетно средствата ще бъдат вложени е подобряване на транспортната свързаност и инфраструктурата. Фокусът е свързаността на северните райони и подобряване на тротоарната инфраструктура. В публикуваната капиталова програма може да намерите пълен списък с планираните проектите за 2024 г.

Обществено обсъждане с гражданите

В следващите месеци ще се създаде специално място на сайта на общината, в което всеки ще може да види как и за какво се харчат парите на София по достъпен и разбираем начин. Процесът по публично обсъждане трябва да бъде на базата на цялата информация, за да бъде максимално полезен и ефективен за всички, обясняват от Столичната община.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com