"Предприемачът като откривател" учи гимназисти как да променят света

3409
"Предприемачът като откривател" учи гимназисти как да променят света

Той е с избеляла тениска и дънки, изглежда крайно непретенциозно. Но има идея, която завинаги ще промени начина, по който хората по цял свят общуват. Или е зрял мъж с дяволит пламък в очите и няма да се спре пред нищо, за да реализира шантавите си хрумвания за електрически коли, ракети и покриви от соларни панели. Или пък е нежна руса дама, която иска да направи революция в здравеопазването.

Той/тя е достъпният идол на интелигентните млади - предприемачът, който е стигнал от брилянтния проблясък до големия успех. А по пътя всички са научили името му - Марк Зукърбърг, Илън Мъск, Елизабет Холмс… Иван/Христо/Мария/Анна...

Днес младите предприемачи са рок звездите на бизнеса. Нарекохме ги „достъпни“ идоли просто защото всеки с добра идея и ентусиазъм може да бъде на тяхното място. Светът е по-отворен откогато и да било и възможностите са безброй. Това обаче може да бъде и доста объркващо, затова младите хора имат нужда от знания и насоки. В България една от най-добрите инициативи, които могат да им ги дадат, е „Предприемачът като откривател“.

Имаш страхотен бизнес проект с още по-страхотна кауза? The Venture те очаква

Предприемачеството е сферата на будния младежки дух и ентусиазма за по-добро бъдеще. В България то се развива все по-активно и неслуча...

Тя представлява образователна и тренинг програма за ученици на възраст 15 - 18 години. „Целта ни е да покажем на гимназистите защо е полезно, интересно и морално да бъдеш предприемач, да правиш печалба, като решаваш проблеми и правиш хората по-щастливи. Курсът е общо 30 учебни часа, разделени в 3 модула: оборудване с икономическо мислене, етика на пазарната икономика и решаване на социални проблеми, бизнесът като откривателско приключение. С учениците разглеждаме предприемачеството като съвкупност от ценности, мотивация, страст и креативно мислене. Предприемачът е този, който скача в несигурна бездна с намерението да промени света“, обяснява създателят на програмата Георги Стоев пред Actualno.com.

Стоев е добре познат в икономическите среди у нас. Той е част от кръга икономисти, които през последните 15 години упорито настояват за ниски данъци, про-пазарни реформи и съкращаване на държавното присъствие в стопанството. Също така е съосновател и управляващ съдружник в Industry Watch – изследователска и консултантска компания с фокус върху макроикономическото развитие и икономическата политика.

Имайки пряк поглед върху младите хора, Стоев смята, че определено не им липсва желание да се развиват. ''Наблюдаваме силен интерес сред ученици в десетина от най-добрите гимназии в Пловдив, където предложихме за първи път тази извънучебна програма. Миналата пролет курсът беше включен като специално извънкласно занимание и в частния колеж “Аркус” във Велико Търново. В момента водим разговори с колеги от други градове, като планираме летен лагер в Габрово. Голяма част от преминалите през курса ученици настояват за продължение. Това ни и накара в момента да стартираме разработването на второ ниво „Иновации и креативно мислене”, което планираме да стартираме сред ученици през есента на 2017 г.“, споделя той.

По думите му предприемачът е човек, който разчита на собствените си възможности, за да създаде продукт или услуга, от които другите имат нужда. Именно този подход към света и бизнеса може да роди най-много възможности за успех. Затова и няма само една или две предприемачески области, които вълнуват учениците. Те по-скоро се фокусират върху сфери с проблеми или предизвикателства, които могат да бъдат разрешени чрез предприемаческо усилие.

И все пак - дали IT областта, която сме свикнали да приемаме като меката на предприемачите, не е преобладаващият интерес на младите? „Ние подготвяме тези ученици за активен бизнес живот поне след 5-6 години, когато светът ще е много различен от днешния. Новите технологии ще са много по-проникнали в индустрии, които наричаме традиционни и дори ниско технологични. Засега виждаме, че финансовият сектор се отваря бързо към новите IT решения, но много скоро ще бъде последван от здравеопазването, преработващата индустрия, енергетиката и дори минното дело. Затова масовото IT предприемачеството скоро ще бъде много повече от създаване на уебсайт и приложение за смартфон“, казва Стоев.

Дигитализацията и икономиката - между състезанието да си най-добрият и социалното начало

Как се променя икономиката в ерата на дигитализацията? Всички аспекти на този въпрос бяха разискани по време на дискусия на тема "Как н...

Според него трудностите в България при стартирането на бизнес не са много по-различни от тези на други места. Когато обаче бизнесът започне да расте, се усеща истинският вкус на средата. „По показателя бизнес среда България все още не е сред лидерите, обикновено гравитира около място номер 50 в световните класации. Ще бъдат необходими сериозни политически усилия за подобряване на това място, като най-неотложни за решаване изглеждат проблемите, произтичащи от съдебната система“, категоричен е икономистът.

А дали европейските програми не могат да помогнат за още по-бързото развитие на предприемачеството у нас? Според Стоев засега няма основание да се смята, че те са определящи. „Дори има опасение, че може да са повлияли негативно - отклонявайки предприемаческа енергия към бюрократизирани задачи. Но като цяло оставаме оптимисти за предприемаческата екосистема - ако еврофондовете пречат, те по-скоро ще бъдат избягвани от най-умните предприемачи, които ще се развиват бързо на пазарен конкурентен принцип“, твърди той.

Именно в умни и мислещи млади хора искат организаторите на „Предприемачът като откривател“ да превърнат учениците, посещаващи курса. „Ние поддържаме контакт с преминалите през програмата, като част от тях продължават обучението си при нас на стажантски позиции. Голям е и броят на тези, които редовно се допитват до нас по отношение на тяхното образование и бъдеща професионална реализация, включително и що се касае до стартиране на собствен бизнес“, казва Стоев.

По думите му се наблюдава ясна тенденция към нарастване на броя на младите хора, които проявяват интерес към предприемачеството, като това е свързано и с подобряване на образа на предприемача в обществото. „Проблемът не е в липсата на мотивация и желание, а в начина, по който се поднася информацията. Ентусиазъм сред младите хора за придобиване на нови знания обаче със сигурност съществува“, споделя още икономистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика