Предупреждения заради обсъждани промени за бензина - ще пострадат български производители

7293
Предупреждения заради обсъждани промени за бензина - ще пострадат български производители
Снимка: iStock/Guliver

Недоумение пробуди у производители на биогорива и на земеделска продукция идеята за поевтиняване на горивата чрез такава промяна в режима, че да се спре влагането на биодобавка през зимния период, тъй като била двойно по-скъпа спрямо цената на самото гориво. Идеята беше лансирана от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) по време на специална среща с вицепремиера Томислав Дончев миналата седмица, на която бяха обсъждани възможности как цената на горивата да падне повече. Очаква се тя бъде част от дневния ред на тазседмичното заседание на Министерския съвет.

"Тази идея не работи", категорично заяви в коментар за Actualno.сom Данаил Каменов, изпълнителен директор на "Алмагест" АД - български производител на етанол. По думите му да се твърди, че етанолът оскъпява бензина е категорично невярно, тъй като цената му е по-ниска. "Цената на етанола в момента е по-ниска от тази на бензина. Разбира се, международната конюнктура е динамична. Двете цени се движат нагоре и надолу, но в общи линии цената на етанола е около тази на бензина. В момента е по-ниска. Така че това, което твърдят от БПГА по отношение на етанола е абсолютно невярно", заяви Каменов.

Шефът на петролната асоциация: България е с най-евтините горива в ЕС

Ако ДДС на горивата се намали, цените им ще паднат. Такъв ход обаче не е добро решение, защото тогава ще има повече измами. Това заяви ...

Според него, такава мярка ще засегне българската етанолова индустрия, която работи с български зърнени суровини и съответно ще рефлектира върху българските земеделски производители. "Една произведена изцяло с български суровини стока ще бъде заменена с вносен бензин, така че ефектът за българската икономика ще е отрицателен", предупреди Данаил Каменов.

"Да се спре биодобавката за зимния период - това е много добре премерен удар срещу всички земеделци-производители на рапица и слънчоглед, както и върху преработвателите им в биогорива", каза в интервю за Actualno.com Венцислав Георгиев, член на регионалната асоциация "Дунавско зърно", част от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По отношение на идеята на финансовия министър Владислав Горанов, обсъдена при срещата на вицепремиера Томислав Дончев и представителите на БПГА, касовите бележки за горивата да станат "по-прозрачни" като в тях ще се посочват акциза, ДДС и търговската надценка, Данаил Каменов бе категоричен: "Всяка прозрачност е добре дошла", но изрази съмнения доколко е възможно от техническа гледна точка да се осъществи.

Според Венцислав Георгиев идеята не е лошa, защото ще внесе малко спокойствие у хората и яснота как се формира цената, от какво и кого зависи тя или ще им помогне да се ориентират пред кого да протестират.

Търговците на горива ще трябва да изписват разбивка на цената на касовата бележка

Държавата ще задължи търговците на горива да посочват на всяка касова бележка каква част от това, което клиентът плаща, отива за хазнат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика