Премахването на единната сметка на НАП може да вдигне разходите за самоосигуряващите се

31498
Премахването на единната сметка на НАП може да вдигне разходите за самоосигуряващите се
Снимка: Thinkstock

След като в началото на месеца Конституционният съд отмени предизвикалата хаос и спорове единна сметка за превеждане на данъци и осигуровки, оказва се, че това решение може да има и негативни последици. Отмяната на този вид сметка може да вдигне двойно разходите на самоосигуряващите се, пише в. „Преса”.  

Премахването на единното платежно и въвеждането на отделни сметки за погасяване на задълженията за данъци, общественото, здравното и пенсионното осигуряване ще увеличат печалбата на трезорите и ще затруднят допълнително бизнеса, показват изчисленията.

НАП връща данъци на млади семейства с ипотечен кредит

И през 2014 г. един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит може да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените п...

При въвеждането на единната сметка през миналата година компаниите и самоосигуряващите се са подали общо 12 млн. платежни нареждания. Бройката е с 50 на сто по-ниска спрямо година по-рано, когато законодателната промяна не е била в сила.

Сега данъчните очакват с разбиването на сметката на четири да се увеличи отново броят на преводите и те ще станат 24 млн. Покачването е двойно, тъй като при единната сметка се подаваха две платежни, едното за всички задължения и едно за допълнителното пенсионно осигуряване. От новите правила в закона най-печелившите са банките.

В момента средно за погасяване на задълженията към бюджета финансовите институции вземат по три лева на платежно нареждане. Така печалбата на трезорите от плащанията през 2013 година е била 36 млн. лева.

Въведената от началото на 2013 година единна сметка бе оспорена пред съда от депутати от Синята коалиция, ДПС и БСП в края на 2012 г. Депутатите, сред които бившият премиер и финансов министър Иван Костов, атакуваха промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Мотивът им бе, че те отнемат правото на избор на гражданите кои от задължения си да погасят по-напред, а парите им, преведени по единната сметка, погасяват най-старото задължение. Преди задълженията се погасяваха по реда на възникването им и когато се отнасят за една и съща година, лицето имаше право да заяви кое от тях погасява.

МФ представи вариантите за промяна на единната осигурителна сметка

Министерството на финансите и Националната агенция за приходите (НАП) представиха на среща с бизнеса и синдикатите два варианта, свър...

Идеята единната сметка да се замени с четири отделни дойде от финансовото министерство. Четирите сметки са за допълнителното задължително пенсионно осигуряване, данъците, здравните осигуровки и пенсионните осигуровки.

 

 




Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика