Преминаването към лятно часово време не спестява енергия, твърди Аталай

23578
Преминаването към лятно часово време не спестява енергия, твърди Аталай
Снимка: БГНЕС

Макар преди години да се е смятало, че преминаването към лятно часово време ще спестява значително количество енергия, данните показват, че това не е така. Цялата спестена енергия за осветление от преминаването от стандартно към лятно часово време може да се определи като 12 часова работа на АЕЦ "Козлодуй" на пълна мощност, което на годишна база е минимално, заяви председателят на комисията по енергетика в НС Рамадан Аталай, цитиран от БГНЕС.

Идеята за преминаване от стандартното часово време към лятното бе реализирана за пръв път през 90-те години. Така се удължава светлата част на деня, но статистиката показва, че намалението е в незначителни обеми. Всички европейски страни все още поддържат удължаването на светлата част на деня, би трябвало да се направи анализ и да се обобщят изводите. Ако дадем за пример Русия, която се отказа от това преминаване към лятно часово време, в днешно време няма да бъдат разбрани ползите за обществото. От друга страна мисля, че хората свикнаха с преминаването от стандартното към лятното часово време, подчерта Аталай. Защото е много по-приятно такива като мен в летните месеци да си изведат преди свечеряване внуците на разходка, след като ги вземем от детската градина. Води се статистика в България, правят се съответните анализи и по всяка вероятност общото решение, ако се наложи промяна, трябва да е на ЕС, заключи Рамадан Аталай.

ЕРП-тата: Кризата ще се реши, ако всички поемат отговорност

Продължава заседанието на парламентарната енергийна комисия, на което присъстват и предствители на трите ЕРП-та. Днес те се явиха на из...

От извършен анализ за влиянието на лятното часово време, изготвен от инж. Ангел Георгиев от Централното диспечерско управление в ЕСО ЕАД, става ясно, че е налице постепенно линейно отслабване на влиянието на промяната. Аналогични тенденции са установени в повечето европейски страни в рамките на извършено мащабно изследване за влиянието на лятното часово време върху икономическите отрасли и аспекти на човешката дейност и поведение. Има условия за започване на широка дискусия за предимствата и недостатъците от неговото въвеждане и обсъждане на възможността в определен период то да бъде отменено. През 2011 г. лятното часово време бе отменено в Русия, уточнява инж. Ангел Георгиев.

Не са никак за пренебрегване и становищата на лекарите за отражението върху здравето ни на тази пролетна промяна, която ни принуждава да ставаме с един час по-рано. Това вреди на здравето, категорични са те - особено на хората с хронични проблеми. Не се икономисва почти никакъв ток и икономически е необосновано.

Преминаването към лятно часово време ще се извърши този уикенд, през нощта на 29 срещу 30 март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика