Превозвачите обявиха протест и искат оставката на регионалния министър

3287
Превозвачите обявиха протест и искат оставката на регионалния министър
Снимка: БГНЕС

На 13 януари българските превозвачи официално излизат на протест – заради "изкривената философия и начина, по който Министерството на регионалното развитие и благоустройството се опитва да въведе тол системата в държавата ни", гласи протестна декларация, подписана от Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, Камарата на автомобилните превозвачи в България, Националното сдружение на българските превозвачи и Съюза на международните превозвачи. На протеста ще бъде поискана оставката на регионалния министър Петя Аврамова.

В декларацията изрично е посочен проблемът – тарифата за тол таксите. Превозвачите твърдят, че умишлено консултациите по тарифата с държавата са били "спъвани" от страна на МРРБ и накрая не е прието нито едно становище на експерти от бранша. Това значи, според превозвачите, да плащаш прекомерно за движение по пътища, по които не можеш да се движиш нормално – клас I и отчасти клас II. "Грубо бяха пренебрегнати нашите предложения за отстъпки от таксите при наличие на определени условия", посочват те.

Започват масови протести на автобусните превозвачи заради тол системата

Автобусните превозвачи започва протести от утре, 12 декември. Браншът е недоволен от въвеждането на толсистемата, в която попадат и те,...

"Тези тарифи са окончателните, на които се спряхме след множество разговори с превозвачите след заседанията на Обществения консултативен съвет, като направихме сериозни отстъпки от първоначалния вариант на тарифи, представен за обсъждане в Съвета", каза Петя Аврамова само преди два дни.

Тол таксите за масовия тежкотоварен трафик - на товарните автомобили с тегло между 3,5 тона и до 12 тона, ще са от 4 до 7 ст. на километър, в зависимост от емисионния клас на превозното средство. Камионите и автобусите с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т ще продължат да ползват е-винетка до въвеждането на тол системата, не по-късно от 1 март 2020 г. Цените на дневните, седмичните и месечните винетките за тях остават без промяна. Дневната винетка за всички превозни средства над 3,5 тона струва 23 лв. За превозните средства с обща технически допустима максимална маса между 3,5 и 12 т, екокатегория Евро 0, I или II, седмичната е-винетка остава 53 лв., а месечната - 105 лв. За екокатегория Евро III, IV, V или EEV - седмичната е-винетка е 40 лв., а месечната - 80 лв. Седмичната винетка за тежкотоварните камиони с маса над 12 т и с екокатегория Евро 0, I или II струва 87 лв,. а месечната - 174 лв. За емисионен клас Евро III, IV, V или EEV седмичната винетка е 67 лв., а месечната - 134 лв.

Обхватът на тарифата включва 6050 км от общо 20 хил. километра републиканска пътна мрежа. За останалите 14 хил. км тежкотоварните превозни средства няма да дължат нито винетна, нито тол такса.

Таблица с тарифите можете да видите ТУК!

АПИ: Технологията, която имаме за тол таксуване се прилага в 60% от европейските държави

От началото на тази година работим в Европейската комисия, така наречената EATS група на европейските провайдъри, за да осигурим съвмес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Летище Варна посреща летния сезон с полети до над 60 дестинации

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика