При първия сняг внос на ток в България е имало - защото е било по-евтино

10628
При първия сняг внос на ток в България е имало - защото е било по-евтино
Снимка: БГНЕС

В първите дни на истинската зима, когато стотици населени места у нас останаха на тъмно, страната ни е внасяла ток от чужбина. Ставало е обаче, защото е било по-евтино, а не защото извънредните обстоятелства са ни принудили да го правим. Това става ясно от отговора на енергийния министър Румен Радев до депутата Георги Гьоков (БСП за България). Още: Заради обилния сняг: Близо 30 000 домакнства са без ток

"От 25 ноември животът в България е под знака на зимата – силни снеговалежи, бурни ветрове, непроходими пътища, прекъсвания на тока. Около 800 000 са били абонатите, които са били без ток. Това – освен всичко друго, означава намалено потребление на електроенергия. На този фон стои въпросът как е функционирала електроенергийната ни система (въпреки относително намаленото потребление)", е мотивът на Гьоков да поиска повече детайли. Още: След снега: ЕРП-тата не плащат компенсации на останалите без ток домакинства

Тъй като де факто това е интервю на депутата с министър Радев, публикуваме в пълнота въпросите на единия и отговорите на другия.

25, 26 и 27 ноември 2023 г.: Крайното потребление

Брутното потребление на електроенергия в страната по данни на Електроенергийния системен оператор за посочените дати е следното: 25.11.2023 г. - 113 701 MWh, 26.11.2023г. - 112 438 MWh, 27.11.2023г. - 125 863 MWh.

Каква е структурата на произведената за този период енергия (по дни)?

Структурата на мощностите, чрез които е произведена електрическата енергия за периода 25 – 27.11.2023 г., е посочена в таблицата по-долу:

Какъв е делът на произведената енергия от ТЕЦ и конкретно от централите в комплекса „Марица изток”?

По данни от ЕСО (Енергийният оператор) делът на произведената електрическа енергия от централите в комплекса "Марица Изток" е съответно за 25.11.2023 г. - 29%, 2б.11.2023 г. - 29%, и за 27.11.2023 г. - 29%.

Какъв е делът на произведената енергия от ВЕИ?

Делът на произведената електрическа енергия от възобновяеми източници е съответно за 25.11.2023 г. - 12%; 2б.11.2023 г. - 16%, и за 27.11.2023 г. - 20%.

Има ли недостиг в производството на ток и налагал ли се е внос?

Българската EEC работи синхронно с останалата част от континентална Европа, т.е. всяко смущение в нея или извън нея се отразява на управлението в реално време. Освен това, пазарното обединение в Европа предполага, че произведената електроенергия се разпределя в съответствие с кривата на търсенето и предлагането между различните пазарни зони, като единственото ограничение е преносната способност на междусистемните сечения.

Внос на електроенергия в страната се реализира от търговските участници, ако цената на съседните пазари е по-ниска от тази в нашата страна, и обратното по отношение на износа. В тази връзка за процесния период доставките на електроенергия са били обезпечени на възможно най-ниска цена, в т.ч. чрез внос на електроенергия (бел. ред. - това не е единичен случай именно заради спецификата на европейския енергиен пазар, който позволява управление и вземане на решения за купуване и продаване на ток за много кратко време на пазарен принцип т.е. най-изгодната цена).

Би ли издържала електроенергийната ни система, ако липсваше произведената от въглищните централи енергия, в т.ч. тези от комплекса "Марица изток"?

Както беше посочено в предходния отговор, пазарното обединение на EEC в Европа предполага, че произведената електроенергия се разпределя в съответствие с кривата на търсенето и предлагането между различните пазарни зони, което позволява внос над 3000 MW на час, в т.ч. по-евтина електроенергия. Липсата на въглищни централи би довело до недостиг на достатъчно балансиращи мощности, като допълнителните услуги следва да симулират синхронна въртяща се маса, за да се осигури стабилност на напрежението и баланс на реактивните мощности, за да се предотвратят каскадни изключвания в преносната мрежа.

Имат ли отражение тези извънредни обстоятелства върху цената на електроенергията на Българската независими енергийна борса?

Цената на електрическата енергия, която се търгува на електроенергийните борси, се определя на пазарен принцип вследствие търсенето и предлагането на електрическа енергия. На страницата на БНЕБ е налична информация за цени и количества на търгуваната електроенергия, като в таблицата по-долу е показана извадка на реализираните осреднени борсови цени на електрическата енергия за следващ ден, вкл. периода 25.11-29.11.2023 г.:

Още по темата: 

Председателят на КЕВР коментира ще се увеличат ли цените за пренос на ток

Парламентът отхвърли ветото на Радев за либерализация на пазара за ток

Какво се разбраха за субсидиите за ток енергийните министри от ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика