Признание с половин уста от ПП за мораториума за тока и водата: Не знаехме какво гласуваме

7387
Признание с половин уста от ПП за мораториума за тока и водата: Не знаехме какво гласуваме
Снимка: БГНЕС

Знаехме какво гласуваме, но нямахме реално изпратен проект. Не мисля, че е точно подвеждане – по начина, по който беше структуриран мораториумът, не беше правилно. Така председателят на Временната енергийна комисия в парламента и депутат от "Продължаваме промяната" (ПП) Радослав Рибарски коментира вчерашното фиаско с мораториума върху цените на тока и водата. Още вчера председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова на практика обясни на ПП, че опозицията ги е подлъгала.

Според Рибарски, основният проблем сега бил, че мораториумът е безсрочен, а не от правна гледна точка. Само че конституционалистът проф. Пламен Киров обясни пред Actualno.com, че мораториумът е противоконституционен именно защото взетото решение е правно грешно.

Втори опит след късото съединение: Депутатите пак ще гласуват мораториума върху цените на тока, парното и водата

След хаоса заради цените на тока, парното и водата, днес (16 декември) се очаква депутатите да гласуват сроковете в мораториума върху т...

Пред БНТ Рибарски обясни, че не може да се наложи мораториум със задна дата и да се елиминира така законно взето решение от КЕВР за цената на тока и парното – от 1 юли, 2021 година. Ще разберем какво е решено реално в края на януари, 2022 година, добави той.

На въпрос какво ще се промени за 3 месеца мораториум с цените на енергийните цени, депутатът от "Продължаваме промяната" обясни, че щяло да се гледа защо са толкова високи таксите за мрежовите услуги, защо на топлофикациите поскъпва услугата – например с 30% на "Топлофикация София". "Надяваме се напролет да има по-голямо изясняване на ситуацията", каза Рибарски.

Що се отнася до мнението на експерта на ИТН Иван Хиновски какъв провал е този мораториум, Рибарски отговори задочно, че не вижда как законодателно може да бъде ограничен износът на ток – защото сме в единен европейски пазар. Той обаче не обясни как при мораториум ще се влияе на този общ пазар. "Да се надяваме, че режим на тока няма да има", добави Рибарски, но и призна, че е възможно все повече хора да минат на ток за отопление, а това товари мрежата.

Окуражаване

ЕРП-тата скочиха: Мораториумът заплашва с колапс икономиката

Има опасност от колапс на цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България. Това се казва в обща позиция на елек...

Народното събрание мисли за хората и беше демонстрирано от депутатите. Мораториумът за цената на потребителския ток и парно може да е излязъл от ГЕРБ, но и всички други партии са могли да го предложат. Това коментира доц. Борислав Борисов пред bTV.

Борисов е разочарован от десния блок в парламента, защото има специалисти, но не са реагирали професионално и са оставили решението без обсъждане или дебат. Той обясни причината да се стигне до одобрение на мораториума с известната незрялост на парламента, но не обвини ГЕРБ за предложението.

Доц. Борисов одобри временната комисия, защото ще спомогне за законодателни промени, които ще гарантират балансите във високите цени на тока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика