Конституционният съд ще махне мораториума върху цените на тока и водата, смята експерт

11380
Конституционният съд ще махне мораториума върху цените на тока и водата, смята експерт
Снимка: БГНЕС

"Народното събрание налага мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на нивата на 1 януари, 2021 година". Това предложение на ГЕРБ-СДС, изчетено от председателя на парламентарната им група Десислава Атанасова, беше прието по-рано днес. С други думи - замразяване на цените на тока и водата.

Дали приетото по този начин решение всъщност е валидно? Въпросът е особено болезнен, защото с ненормативен акт т.е. решение на парламента, се отменя решението на КЕВР за цената на тока и парното, което в момента е валидно. То беше прието на 1 юли, 2021 година. По закон КЕВР два пъти годишно променя цената на тока за битовите потребители (т.е. регулирания пазар) и актуалото решение към днешна дата (15.12.2021) е от 1 юли, 2021 година, а не от 1 януари, 2021 година.

Актът е атакуем пред Конституционния съд, категоричен беше пред Actualno.com преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров. Той не спести ирония заради решението: "Очакваше се, като се има предвид нивото на правна мисъл в този парламент".

Той добави, че няма значение, че решението касае нивото на цената от 1 януари 2021 г. "Дори решението да беше за цената на тока от 1 юни 2021 г. сегашното действие на Народното събрание отново е противоконстутоционно", категоричен беше той.

Причината - решението на парламента за моратирума в този му вид е ненормативен акт, с който де факто се отменя законова норма. Според проф. Киров е невъзможно парламентът да суспендира по този начин решението на КЕВР за цената на тока от 1 юли, 2021 година, което е със силата на законова норма. КЕВР е независим регулатор, по закон. За да бъде променено такова решение, трябва да бъде променен закон, а не Народното събрание да взема решение, което е със силата на ненормативен акт.

"Мораториум би могъл да се случи, ако, например, има поправка в преходни и заключително разпоредби", добави той.

Реакции

В кулоарите на парламента Десислава Атанасова отказа да коментира пред Actualno.com защо е предложила да се замразят цените на тока и водата от 1 януари, а не е уточнено за тока да е от 1 юли.

Калоян Стайков, главен икономист на Института по енергиен мениджмънт, също изрази недоумение от решението след въпрос на Actualno.com. Логиката ми е, че мораториумът значи замразяване на нещо съществуващо, а не връщане на старо положение, обясни той, с уточнението, че не е юрист.

Странно е това решение, защото реално се отменя решението на КЕВР от 1 юли 2021 година. Нямам обяснение защо се прави, заяви бившият член на КЕВР Еленко Божков пред Actualno.com. "Имаше много по-елегантни и правно издържани решения за запазване на цената на електрическата енергия за битовите потребители и то в рамките на приетото през юли решение на КЕВР. Трябваше само да се увеличи предоставяната от атомната централа електроенергия за битовите потребители и така щеше да се компенсира евентуалното увеличение на цената", добави той. Според него, резултатът сега ще е затруднено финансово състояние на ЕРП-тата, защото ще се забави компенсирането на изразходваните от тях средства.

Иначе КЕВР отложи днешното си заседание. На него трябваше да се обсъжда цената на тока за битовите потребителите.

"Продължаваме промяната": КЕВР прави политическа акция (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика