Продажните цени в строителството ще вървят нагоре

5916
Продажните цени в строителството ще вървят нагоре
Снимка: istock

Продажните цени в строителството ще вървят нагоре в следващите три месеца. Това посочват цели 53.2% от а строителни предприемачи в редовната бизнес анкета на Националния статистически институт за месец март тази година.

Това е най-високият дял на мениджърите, очакващи повишение на продажните цени, спрямо всички останали наблюдавани сектори. За сравнение, 23% от предприемачите в сферата на услугите очакват увеличение на продажните цени през идното тримесечие.

Жилищата у нас поскъпнаха с близо 10% през миналата година

Жилищата у нас продължават да поскъпват с рекордни темпове. Цената на жилищата нарасна с 9.4% на годишна база през последното тримесечи...

Основните фактори, които ограничават развитието на строителния бизнес у нас са несигурната икономическа среда, високите цени на строителните материали и недостигът на работна сила. През март се отчита и ръст на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Въпреки тези пречки, очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца остават благоприятни. Поради това, бизнес климатът в сектора остава без промяна от предходния месец февруари.

Промишленост

На фона на прогнозите за строителството, 29.4% от мениджърите в българската промишленост очакват повишение на продажните цени през следващото тримесечие, като делът им нараства спрямо предходното издание на анкетата.

Бизнес климатът в промишлеността спада със 7.1 пункта на месечна база. Оценките на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията са резервирани, като и очакванията им за следващите шест месеца се влошават. Същевременно и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца са песимистични.

Основните пречки за дейността на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила, фактора „други“ и недостатъчното търсене от страната, като анкетата отчита нарастване на негативното влияние на първия фактор.

Търговия на дребно

Къде в Европа инфлацията е най-висока?

Инфлацията в Европейския съюз продължава да чупи рекорди. Годишната инфлация в ЕС за месец февруари нараства до 6.2%, спрямо 5.6% през ...

Бизнес климатът в търговията на дребно намалява със 7.8 пункт, което се дължи на резервираните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Оценките им за обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца, също са по-умерени.

Най-сериозната пречка, затрудняваща дейността, продължава да бъде несигурната икономическа среда, посочена от 70.7% от предприятията. На заден план остават затрудненията, свързани с конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. Очакванията на търговците на дребно относно продажните цени през следващите три месеца са в посока на увеличение.

Услуги

През март бизнес климатът в сектора на услугите се понижава с 2.1 пункта в резултат на неблагоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-умерени са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.

Основните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

По отношение на продажните цени в сектора 23.6% от мениджърите очакват те да се повишат през следващите три месеца.

Световната индустрия: Цените ще се движат само в една посока

Докато централните банки се борят с въпроса дали инфлационният натиск ще бъде временно явление, индустриалните ръководители по света им...

Още: Оборотите на търговците отчитат двуцифрен растеж

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com