Проф. Петков: Няма икономическа логика в големите печалби на банките ни

6649
Проф. Петков: Няма икономическа логика в големите печалби на банките ни
Снимка: БГНЕС

България е от 2 години в дефлация, у нас е подценена дълговата криза, а реалният сектор и пазара на труда регистрират анемично развитие, заяви в началото на своето изложение на конференцията "Алтернативни решения на банковите кризи" проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в България, предаде БГНЕС.

Проф. Петков запита може ли в България да има печеливш и стабилен банков сектор, според отчетите, при непрекъснато падане на доходите на населението в бедна държава. Според него няма логика най-високите индекси на печалба при банките в ЕС да са в България и Румъния. Той припомни, че по ниво на минимална работна заплата в Европа след нас е само Албания, която, обаче, не е член на ЕС.

Гуверньорът на БНБ: Двете банки от одита на Сметната палата ползвали друга система за отчет

Нека да кажа, че Сметната палата имаше много трудната задача да одитира Банковия надзор. Двете банки, за които става въпрос в одита, са...

Проф. Петков констатира, че банковата статистика у нас е сред най-непрозрачните - няма, например, информация колко са точно лошите кредити. А равнището на кредитиране вече шеста година стои на едно и също ниво - трудно е да се намери и изгоден кредит с цел инвестиции. Законите, заяви той, работят в полза на банките, а те обявяват непосилни за потребителите условия. Стабилността ни в момента се крепи, колкото и странно да изглежда, на сивата икономика и на превода на парични средства в страната от емигрантите зад граница. В своето изложение той препоръча алтернативни мерки за справяне с кризисните ситуации като отговорното микрокредитиране, модела на универсалния кредит или въвеждане на базов доход.

Какви точно са мерките и какви дългове ни чакат в бъдеще според прогнозата на икономиста - научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика