Проф. Валери Димитров: Прихващанията в КТБ не трябва да бъдат признавани

11132
Проф. Валери Димитров: Прихващанията в КТБ не трябва да бъдат признавани
Снимка: БГНЕС

Прихващанията в КТБ, заради които бяха направени един куп цесии, са невалидни и недействителни според точния смисъл на Закона и на специалния надзор, който БНБ наложи на КТБ. Коментарът направи проф. Валери Димитров в ефира на БНР.

След като БНБ наложи режима на специалния надзор, всъщност спря изпълнението на задълженията на банката и по този начин превърна влоговете в неизискуеми по време на специалния надзор. С тях не могат да стават прихващания.

Горанов: Ще вземем законодателни мерки във връзка с казуса КТБ

В резултат на проведения дебат в Народното събрание относно КТБ в Министерство на финансите се проведе среща с народни представители о...

"За съжаление обаче, тръгна практиката да се признават прихващания, с което се ощетява цялата група кредитори на банката и най-вече привилегированите кредитори – Фондът за гарантиране на влоговете, държавата и вложителите за негарантиранте си размери. Прихващанията не трябва да бъдат признавани, те са недействителни", беше категоричен бившият председател на Сметната палата.

Той добави: "Фондът е администратор на производството, но той представлява и публичния интерес, тъй като, освен че трябва да възстанови голяма част от изплатеното, той действа и в интерес на негарантираните вложители и държавата. Напълно легитимен е стремежът Фондът да поеме това производство колкото се може по-бързо. Има смисъл в това Фондът да поеме контрола върху банката, доколкото съдът се бави с решаването на проблема с отнемането на лиценза, а всъщност производството по несъстоятелност не може да стартира и не може да бъде назначен синдик. Това е големият проблем. Най-доброто нормативно решение би било Фондът да бъде назначен за квестор на банката. Напълно рационален е стремежът Фондът да поеме колкото е възможно по-скоро банката, защото той действа в интерес на всички останали кредитор".

Лицензът на КТБ е отнет и банката не може да бъде съживена. Въпросът е сега, след като Фондът е платил на вложителите с гарантирани размери, той има интерес да поеме колкото се може по-бързо контрола върху банката".

Вчера премиерът Бойко Борисов съобщи, че правителството ще предложи служебен синдик, който да управлява активите на КТБ. Той припомни, че с решение на БНБ банката беше поставена под специален надзор. Борисов обяви, че са изплатени над 3,5 млрд. лева от Фонда за гарантиране на влоговете след обявяването на банката в несъстоятелност.

Парламентът създаде временна комисия за КТБ

43-тото Народното събрание създаде временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com