Производителите на овче мляко излизат на протест заради ниските изкупни цени

26101
Производителите на овче мляко излизат на протест заради ниските изкупни цени
Снимка: БГНЕС

Производителите на овче мляко обмислят масови протести след Георгьовден. За това съобщи пред БНР председателят на Националната асоциация на овцевъдите Бисер Чилингиров.

Готвят се промени в етикетите на продуктите - "пресен" или "по-пресен"

Има и български краставици, има и български домати, макар и много малко. Друг е въпросът, че в основната си част оранжерийните зеленчуц...

Според овцевъдите млекопреработвателите имат картелно споразумение за умишлено поддържане на ниски изкупни цени на овчето млякото. "Овчето мляко е бялото злато. Овчите продукти са търсени по целия свят. За сметка на това, ние имаме най-евтиното в света овче мляко", каза Чилингиров. Той обясни, че средните изкупни цени са от 90 ст. до 1.35-1.40 лв. В същото време в Румъния, Гърция, Македония, Сърбия и Испания е 1 евро.

Твърденията за залежали продукти от овче мляко в складовете не отговарят на истината, убедени са овцевъдите. Те се търсят в цяла Европа, включително нашите млека отиват в Америка, в Австралия. Овчето е 27 лв за кг., коментира Бисер Чилингиров.

Пенка Драгиева, която е собственик на 430 овце, сподели, че е очаквала 2841 лева за предаденото от нея мляко. Вместо пари обаче е получила повече от 210 кг кашкавал, който раздава на познати.

"Млякото ми е предадено от 1 до 15 май 2014 г., а кашкавалът ми е даден на 20 февруари 2015 г. Само кашкавал ми дадоха, пари не са. Поне 10-ина-15 пъти се обаждах. Два пъти съм ходила до Карлово, без да ме пуснат", каза тя.

"Нямам какво да правя с кашкавала, нямам лиценз, че да продавам, да го предложа на някой магазин. Имаме договор, но договорът е в тях, на мен договор не са ми дали", добави Драгиева.

Секторът на млякото в ЕС се подготвя за края на квотите за мляко и млечни продукти

Действието на квотния режим за мляко и млечни продукти в ЕС изтича на 31 март 2015 г. Въведен за пръв път през 1984 г., когато производ...

Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите обаче заяви, че за срива в изкупните цени има обяснение и то е, че има срив на млечния пазар в Европа. По думите му търсенето на овчи и кози млека и сирена е по-малко, отколкото на продуктите от краве мляко. е представляват не повече от 15% от общото количество мляко, което се изкупува в България. Пазарът в България просто е почти нулев. Голяма част от продукцията отива за износ< заяви той.

"В Румъния цената в момента е едно към едно като българската. Това мога да го защитя с документи пред всеки", противопостави се Присадашки за твърденията за цената в северната ни съседка.

Големият проблем с продуктите от козе мляко е, че те трябва да стоят в складове с месеци, тъй като козите дават мляко само 5 месеца, а фирмите трябва да го продават целогодишно, за  да не загубят пазарното си присъствие.

Той беше категоричен, че картелно споразумение няма и призова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разследва за такова Румъния, Полша, Германия и Италия. "Смятам че звучи несериозно да има картелно споразумение в цяла Европа за цените на млякото и млечните продукти", заяви Присадашки.

Сериозните млекопреработвателни предприятия обявяват изкупните си цени месец за месец, сподели експертът. В последно време се е оказало, че има голяма динамика в пазарните цени.

Брюксел: Руското ембарго още не пречи на млечните ви продукти

Засега Европейският съюз няма да оказва специална помощ по отношение на производството на мляко и млечни продукти в България. Това стан...

Говорителят на КЗК Марио Гаврилов заяви, че ще запознае Комисията с казусите, но насърчи Чилингиров да подаде официална жалба в КЗК, за да стане страна в производството. И припомни, че Асоциацията на млекопреработвателните в България вече е наказвана за картелни практики до 2007 г.

"Проблемът при случаите, които имаме с храни, е, че фирмите, които оперират на този пазар, постепенно нагласиха своето поведение спрямо нашите действия и подобни договорки започнаха да се случват конспиративно и в ситуации на тайнственост. Много трудно се доказват. Ако г-н Чилингиров действително има данни за подобна среща, нека да ги подаде официално пред нас, за да можем действително да се захванем с този случай", каза той.

Гаврилов припомни, че КЗК вече е предлагала да се въведе наказателна отговорност за шефовете на фирми, сключващи такива споразумения. В момента глобите се плащат от касата на съответната фирма, но шефът не носи лична отговорност. Разследванията за картелни споразумения отнемат месеци и често биват обжалвани в съда, изтъкна Гаврилов.

Относно казуса на Пенка Драгиева, той коментира: "За да си защитаваме правата, трябва да знаем и какви са нашите права. Не може да имаш договор, от който нямаш екземпляр. Това на мен ми звучи доста неестествено."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика