Производствените цени в промишлеността скачат с 40% за година

1752
Производствените цени в промишлеността скачат с 40% за година
Снимка: iStock

Производствените цени в промишлеността, които могат да се приемат за ранен измерител на инфлацията, продължават да растат с бързи темпове. Общият индекс на цените на производител у нас нараства с 40.2% на годишна база през месец април, сочат данните на Националния статистически институт. Темпът на растеж се засилва спрямо предходния месец март, когато годишното увеличение възлизаше на 36.1%.

Най-голям принос в нарастването на общия индекс има увеличението на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с – скок от цели 93.7% на годишна база. В преработващата промишленост увеличението достига 24.9%, докато в добивната промишленост нарастването е 22.2%.

В преработващата промишленост значително повишение е отчетено при: производството на химични продукти - с 34.4%, производството на основни метали - с 30.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 29.8%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 27.1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 23.4%, производството на хранителни продукти - с 22.3%.

На месечна база общият индекс на цените на производител през април 2022 г. се увеличава с 3.3%. Повишение е регистрирано в добивната промишленост - с 6.4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.2%, и в преработващата промишленост - с 2.3%.

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на хранителни продукти - с 5.3%, производството на основни метали - с 5.0%, обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.7%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3.1%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2022 г. нараства с 49.8% в сравнение със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 90.5%, в преработващата промишленост - с 28.1%, и в добивната промишленост - с 23.0%.

Инфлацията няма да си отиде скоро: Производствените цени нараснаха с 32% за година

Цените на производител в промишлеността остават високи и през февруари. Увеличението на годишна база достига 32.3%, като цените отчитат...

Спрямо април 2021 г. съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на химични продукти - с 51.8%, производството на основни метали - с 45.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 41.4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2022 г. се увеличава с 4.1% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.7%, в добивната промишленост - с 4.6%, и в преработващата промишленост - с 2.7%.

По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост е отчетено при: производството на основни метали - със 7.2%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.2%, производството на хранителни продукти - с 4.0%. Намаление се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0.2%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през април 2022 г. се увеличава с 1.9% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2021 г. увеличението е с 25.8%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com