Първите приходи от ВЕИ таксата се чакат през април

18261
Първите приходи от ВЕИ таксата се чакат през април
Снимка: БГНЕС

Първите приходи от 20-те процента такса върху приходите от възобновяемите енергийни източници се очакват през април. Това каза пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Боян Боев, предаде "Фокус".

„Средствата към момента не събират по такса ВЕИ, защото събираемостта е на тримесечие – до края на март ще имаме становище с определена методика. Първите сумите ще бъдат събрани в началото на април”, обясни Боев.

Изненадващо СОС изтегли новите общите условия за „Топлофикация”

Неочаквано Столичният общински съвет (СОС) е оттеглил общите условия на „Топлофикация” София в началото на януари, след кат...

На въпрос какви са очакванията за размера на тези събрани средства към средата на пролетта, той отговори, че за сега не е правен разчет, който до някаква степен съвпада с прогнозируемата стойност, но той е на производство/приходи от миналата година. „Предполагам, че ще има някаква грешка, но тя няма да е значителна”, каза още Боев.

По думите му ДКЕВР прави анализ на сектор природен газ и на 1 април ще има решение за намаляване на цената на природния газ.  По повод предложението на АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ "Марица – Изток" 2 - да повишат цените на свободния пазар, и да се променят договорите, подписани с големите потребители, Боев заяви, че това са търговски дружества, и ДКЕВР няма право да се намесва в работата им.

"Ако имаме промени в закона за енергетиката, които биха повлияли върху общите условия за „Топлофикация - София”, веднага ще бъде направена процедурата, за да бъдат променени и общите условия, с цел да са синхронизирани със законодателството. Но ако чакаме да се случи нещо, и го чакаме в по-дълъг период, няма да стоим и да тупаме топката и да не направим нищо, в случая”, каза още шефът на ДКЕВР във връзка с това, че Столичният общински съвет върна предложените от самия него общи условия за дружеството

По думите му, в момента, в който ДКЕВР има готовност, ще направи заседанието за общите условия за „Топлофикация - София”.

Ще записват всички разговори с клиенти на енергодружествата

ДКЕВР прави първи стъпки за задължаване на доставчиците на електроенергия да записват разговорите със всички свои клиенти, стана ясн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика