Разбиха мита, че цените скачат заради еврото

2546
Разбиха мита, че цените скачат заради еврото
Снимка: iStock

Противниците на еврото неизменно наблягат върху следното като аргумент да не го приемаме - приемането на общата европейска валута води до поскъпване на живота и обедняване на населението в съответната държава. И макар че много проучвания, мозъчни тръстове и независим анализатори определят тези твърдения като голословни и ги опровергават с конкретни факти, "еврофобите" не мирясват и продължават да размахват като плашило инфлацията, коментира в. "Сега". Опитите за създаване на настроения срещу влизането на България в еврозоната са доста успешни имиджово - от много години нито едно правителството не е направило разяснителна кампания по този важен въпрос, който вълнува всички хора.

За да хвърли светлина по темата, финансовата компания "Експат капитал" е изследвала движението на цените във всички 19 държави от ЕС, които вече са въвели еврото. Данните са събрани и представени в 19 графики, които показват средногодишната инфлация в 19-те държави от еврозоната от 90-те години до 2021 г., придружени с кратък анализ.

От графиките ясно се вижда, че противно на митовете никъде не е имало бум на цените заради въвеждането на еврото, а в някои новоприети в еврозоната страни инфлацията се е укротила в следващите години. В Латвия "скокът" на цените в първата година е от 0.0% на 0.7%, а в Литва след въвеждането на еврото инфлацията дори е преминала в дефлация (от 0.2% на минус 0.7 процента).

Пеканов: България продължава да се справя добре с критериите за еврото. Очаквам да се присъединим през 2024

България се справя добре с критериите за въвеждане на еврото и работата на правителството за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 прод...

Автори на проучването са учредителите на "Експат капитал" - Николай Василев, който е бивш вицепремиер и икономически министър, и Никола Янков, бивш зам.-министър на икономиката и на транспорта.

Какво излиза? В нито една от 19-те страни не може да се забележи повишаване на инфлацията след въвеждането на единната валута, освен ако не гледаш с лупа. Инфлацията остава на ниски едноцифрени нива чак до края на 2021 г.

За „удвояване" на цените изобщо не може да става дума. Ако такива градски легенди бяха верни, инфлацията трябваше да експлодира и всички графики щяха да „пробият тавана".

Със или без Еврозоната, инфлацията в Европа (а и по света) се променя всяка година вследствие на други фактори – цени на суровини, валутни курсове, икономически растеж. Окончателните данни за 2022 г. ще покажат рекордно увеличение на инфлацията във всички страни, което очевидно няма нищо общо с това кой кога е въвел еврото.

Банките у нас готови да съдействат за приемане на еврото през 2024 г.

Управителният съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) завява готовност да съдейства за изпълението на решението на Народното с...

В България има фиксиран курс на лева към еврото вече над 25 г. Няма никаква икономическа причина инфлацията да се промени конкретно заради присъединяване към Еврозоната. Ако има бъдещо поскъпване – най-вече при услугите – това би било заради силния ръст на заплатите, който се очаква да продължи и след въвеждане на еврото.

ОЩЕ: Левът беше самостоятелен, но дойде Виденовата зима: За предимствата на еврото говори Евгений Кънев (ВИДЕО)

Василев и Янков обясняват защо виреят толкова лесно митовете за "рязко поскъпване" след въвеждане на еврото. Според тях става дума за следните явления:

Хората може да имат своите "усещания", но те не се базират на факти. Обикновено всички забелязваме и запомняме предимно примерите на поскъпване, а не на поевтиняване. Цените на отделни стоки и най-вече услуги може да се увеличат, а на други да спаднат. Основна причина за поскъпване на услугите е силният ръст на заплатите. Т.е. няма обедняване, а забогатяване.

ОЩЕ: Питат малките и средни предприятия у нас готови ли са за въвеждане на еврото

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com