РБ: Най-късно до края на юли трябва да изберем нов шеф на КФН

2432
РБ: Най-късно до края на юли трябва да изберем нов шеф на КФН

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов внасят днес проект за решение за избор на нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

Двамата народни представители настояват комисията по бюджет и финанси да приеме процедурни правила в едноседмичен срок, за да бъде избран нов председател на КФН преди края на лятната парламентарна сесия.

Посредникът, заподозрян за подклаждане на банковата криза, съди КФН

ИП "Глобал Маркетс" заведе иск за 2,5 млн. лева в съда заради вреди, причинени от незаконосъобразни действия на Комисията за финансов н...

„Мандатът на действащия председател на комисията изтича на 18.06.2016 г., тоест спазвайки законовата разпоредба, Народното събрание следваше да е открило и приключило процедурата по избор на нов председател не по-късно от 18 май. Допълнително, предвид че останалите членове на комисията се избират след предложение до Народното събрание от председателя на Комисията, то по-нататъшно забавяне на процедурата, независимо от натоварената програма на парламента, е недопустимо“, пишат в своите мотиви Димитров и Славов.

В мотивите на своя проект за решение гражданите в Реформаторския блок застъпват още и тезата, че КФН се нуждае от ново ръководство, а не от повторен мандат на настоящите председател и заместник-председатели. Според тях това се налага от множеството и сериозни критки към работата на настоящото ръководство в контекста на фалита на КТБ АД (н) и очевидно недостатъчния контрол, упражнен върху дейността тази финансова институция по Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК).

„Неосъществяването на избор на председател и нови членове в законоустановения срок означава, че досегашният състав на КФН, независимо от критиките към работата им, ще могат продължат неограничено във времето да изпълняват функциите по надзор и контрол над финансовите институции, тъй като законът допуска това, до избора на нов състав на КФН“, предупреждават представителите на Гражданския съвет към РБ.

Според Закона за Комисията за финансов надзор Народното събрание избира председател на регулатора, а по негово предложение след това и заместник-председатели и членове. Именно заради факта, че не всички представители на КФН се избират директно от Народното събрание, процедурата отнема по-дълго от тази за КЗК например. Димитров и Славов смятат, че парламента трябва да вземе под внимание това забавяне и да не отлага излично и необосновано стартирането на нова процедура.

Комисията за финансов надзор спря сделка на Цветелина Бориславова

Комисията за финансов надзор /КФН/ забрани на фонда "Си Ес Ай Еф" АД, собственост на Цветелина Бориславова, да изкупи миноритарния паке...

„Народното събрание „проспа“ сроковете за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията. Не бива да позволяваме това и при тази процедура“, заяви Петър Славов.

„КФН е редно да бъде в легитимен и пълен състав преди провеждането на изключително важните стрес тестове за пенсионноосигурителните и застрахователните дружества“, коментира от своя страна Мартин Димитров.

Подобен проект за решение Димитров и Славов внесоха преди близо два месеца във връзка с провалената процедура за избор на нов състав на КЗК. Това ускори работата на Народното събрание и 21-дневния срок за внасяне на кандидатури за антимонополната комисия вече тече. Въпреки това изборът на нов състав на КЗК закъснява с повече от 6 месеца в нарушение на закона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика