Рекордите в туризма – тайна статистика или стъкмистика?

6213
Рекордите в туризма – тайна статистика или стъкмистика?
Снимка: БГНЕС

За първите осем месеца на тази година общият брой на чуждестранните туристи, който са посетили България, е над 6 500 000. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова като отговор на позиция на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), с която беше поискана оставката на Ангелкова. Защо АБТТА е на такова мнение – можете да видите ТУК.

Изнесената от Ангелкова статистика обаче е доста странна от гледна точка официалните данни за туризма в България, представени от Националния статистически институт. Проверка на Actualno.com на данните от НСИ показа, че ако не се броят танзитните посещения, гостуванията и визитите по други причини, то в периода януари-август 2017 година България е посетена от 5 270 763 чужди граждани - с цел почивка, екскурзия и по служебни причини т.е. командировка. Това е разлика от над 1,2 млн. души спрямо казаното от Николина Ангелкова и то в посока надолу. Ако добавим транзитно преминаващите, както и дошлите с цел гостуване и тези "по други причини", тогава България е посетена от 8 460 843 чужди граждани за първите осем месеца на 2017 година.

6,4 млрд. лв. ни е донесъл международният туризъм за 2016 г.

Приходите за България от международен туризъм за 2016 г. са в размер на 6,4 млрд. лв., обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. ...

Още на 12 октовмри Actualno.com изпрати въпроси до Министерството на туризма за изясняване на разликата – дали статистиката, която Ангелкова цитира, е изготвена с други данни, а не тези на НСИ и какви показатели влизат в тази статистика – отчитат ли се само хората, дошли с цел почивка, екскурзия и комадировка или има включване и на минаващите транзит например. До момента на публикуване на материала официален отговор не е получен.

Как е в съседна Гърция

Гръцкият статистически институт (ELSTAT) представя далеч по-детайлна и ясна статистика за туристическия сектор на страната. Например за миналата, 2016 година, са отчетени и разграничени изрично туристите, нощували в хотели плюс тези, които са били на къмпинг. Отделно има данни за хората, дошли без да имат реализирана нощувка в хотел или къмпинг. Има статистики и за отделни региони. Направени са сравнения с предходни години.

Според статистиката на ELSTAT през 2016 година има увеличение от 5,9% на българските туристи в Гърция. Става въпрос за 880 185 души или с почти 50 000 повече, отколкото през 2015 година.

Ангелкова няма намерение да подава оставка, туризмът бил на прав път

Не виждам причина да подавам оставка заради АБТТА - втора поредна година имаме най-успешния туристически сезон. Това каза пред журналис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика