Резултатите от проверката на пенсионните фондове - като цяло всичко е наред, но има забележки

3247
Резултатите от проверката на пенсионните фондове - като цяло всичко е наред, но има забележки
Снимка: БГНЕС

Застрахователният сектор в България покрива повече от 100% от капиталовите изисквания, а допълнителното пенсионно осигуряване у нас е устойчиво. Има и "адекватност" на на нивата на техническите резерви на застрахователния сектор, като независимите външни експерти предлагат да се намалят техническите резерви в общ размер на 209 милиона лева в сектора на общото застраховане и 22 милиона лева в сектора на животозастраховането. Това са изводите от прегледа на активите на пенсионните фондове и стрес тестовете на застрахователите и презастрахователите, съобщиха от Комисията по финансов надзор (КФН), която вече публикува доклада от стрес тестовете.

Пенсионните фондове (ПФ)

Резултатите от прегледа на активите на ПФ сочат, че трябва да има корекции, но те са минимални. Общо корекции при инвестициите следва да бъдат направени по отношение на само 33 млн. лева  или 0,3 на сто от активите на проверените 27 пенсионни фонда към 30 юни 2016 година. Общата стойност на проверените активи възлиза на над 93 на сто от активите на фондовете.

Пенсионните дружества имат 2 месеца, за да уеднаквят методиките си за доходността

Абсолютно не съм съгласна, че са неясни собствениците на пенсионните дружества. Знаем действителните им собственици. Това заяви председ...

Заключението на проверката гласи, че няма сериозни рискове пред пазара, но в някои случаи пенсионни фондове инвестират близо до разумната граница в определени активи и това ги прави уязвими дори при минимално движение на пазара. Препоръката е да има по-големи капиталови буфери за всеки вид портфейл.

Според доклада при пенсионните фондове няма открити инвестиции от страна на дружествата в свързани лица. Заключението се прави на база информация от срещи между акционери в пенсионните дружества, събеседвания в регулаторните органи и информация от Търговския регистър. Направено е уточнение, че в някои случаи проверката е обхванала значителен брой лица и е имало ограничения що се отнася до установяване на самоличността на някои лица извън тези, за които пенсионните дружества са подали информация. На база това заключение проверяващите препоръчват да се създаде официален списък със свързани лица, защото към момента няма такава политика. Списъкът следва да се ползва при проверка от регулаторите на нови инвестиции.

Инвестиции в имоти

В това отношение няма открити регулаторни нарушения относно оценяването на активите. Въпреки това има препоръка към някои инвестиционни фондове за корекции в оценката на имотните им активи - например към доброволния, универсалния и професионалния пенсионен фонд "Доверие", доброволния пенсионен фонд "Алианц", както и доброволния, професионалния и универсалния пенсионен фонд "Сила".

25 000 души са прехвърлили пенсионните си вноски от частен фонд в НОИ

Около 25 000 души са прехвърлили индивидуалните си партиди от частен пенсионен фонд в сметките на Националния осигурителен институт (НО...

Общото заключение на независимите външни експерти е, че пенсионноосигурителните дружества са спазили регулаторните изисквания.

Прегледите на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователите се проведоха в периода от 15 юли 2016 г. до края на януари 2017 г. Данните за резултатите от прегледите на застрахователи/презастрахователи и на пенсионните фондове са предоставени от независимите външни експерти и обобщени от международната консултантска компания "Регионален консорциум Ърнст&Янг".

Какво е положението в застрахователния сектор - научете в Expert.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Гърция купува фотоволтаични паркове в България

Николов: Заради корупцията в енергетиката плащаме милиарди през сметките си за ток, парно и вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика