Ричард Алибегов: Ако бяхме затворили и хипермаркетите, можеше да е различно

7504
Ричард Алибегов: Ако бяхме затворили и хипермаркетите, можеше да е различно
Снимка: Getty Images/Guliver

Случи се това, което очаквахме да се случи – 21 декември е поредната неспазена дата. И щабът, и Лекарският съюз не искаха затягане на мерките, а с тези 191 починали за вчера явно се примириха. "Не разбираме как за Лекарския съюз има стотици хора в хипермаркети, нехранителни магазини, а 20-30 души на маса им е проблем", посочи председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, според който с настоящите мерки на 25 януари т.е. дни преди 31 януари пак ще си говорим същите неща. Той коментира темата предвид декларираното вчера намерение за продължаване на мерки, макар и не на всички.

Ние сме на първо място по смъртност – здравеопазването не е отсега, то от години е една голяма черна дупка, както за финанси, така и за лекарите, които напускат. Очевидно е, че някой някъде не си върши работа, продължи с критичния тон Алибегов.

Според него, локдаунът от 27 ноември е трябвало да бъде много по-строг. "Опитваме се да борим пандемията със заведения и фитнеси. С тези две неща ние най-вероятно няма да се преборим", подчерта Алибегов пред БНТ.

Само 14 дни, за да се доредиш до новите пари за малък и среден бизнес заради коронакризата

Само 2 седмици ще е срокът за кандидатстване и 7 дни - за изплащане, на средствата по новата мярка за оборотен капитал за микро, малки ...

Очаквахме на 21 декември да се случат две неща – или да се отпуснат нещата, или да се затегнат мерките. Но да остане сегашното положение – не го очаквахме, добави Алибегов. "Тази 2020 е една огромна загуба – за съжаление не виждаме светлина в тунела", подчерта той.

Най-вероятно 75% от трудовото заграждение ще се поеме от държавата от януари месец - за затворените бизнеси. Мислим, че ще бъде прието, съобщи новина Алибегов.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев коментира, че мерките, които се прилагат, дават своя ефект. Той обаче се съгласи, че някои от тях са закъснели, а някои не са достатъчни – без да влиза в конкретика кои. "И дисциплината, и самоконтролът доста се занижиха", каза още лекарят.

Хасърджиев коментира, че може да даде много примери на държави, които опитали с по-меки мерки и в крайна сметка се наложило далеч по-строго затваряне. "Там популизмът по-трудно вирее", заяви той, според който, "ако здравната ни система беше по-добра", вероятно мерките нямаше да има нужда да са по-строги. Много късно се даде време на здравната система да се подготвя, каза още Хасърджиев.

Коронавирус: Какво чака българите след 21 декември?

Миналата събота се събраха премиерът, министри и разните корона-щабове и решиха, че понеже „дават резултат“, „противо...

"При тези резултати не би следвало някой от нас да очаква, че ще може да празнува в заведение с много хора", посочи Хасърджиев.

Болничен опит от Велико Търново

Вече има предупреждение от специализираната белодробна болница в града, че заради напускащи медици лечебното заведение може да спре да работи от 2021 година. Засега нито един вариант за попълване на персонала не е сработил. Има дори покани медицински сестри, които учат във Варненския медицински университет, да дойдат, но никой още не е отговорил.

Още: Ресторантьори: Отваряне веднага и щабът да мълчи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Германците изработили 775 млн. часа неплатен извънреден труд през 2023 г.

Възстановена е работата по поддръжката на републиканските пътища

Оборотите на хотели и ресторанти подкрепят индекса на бизнес услугите у нас

Износът и вносът на Китай изненадващо се върнаха към растеж

Сериозен ръст на парите в хазната от "Лукойл", рядка проверка на наличностите в предприятието

Азербайджан е готов да доставя допълнителни количества природен газ за България

Доклад: Популярността на САЩ като глобална сила намалява в световен мащаб

Два сектора раздвижват пазара на труда през април

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика