Румен Христов: Оградата по границата с Гърция ще спести до 20 млн. лв. годишно на държавата

1013
Румен Христов: Оградата по границата с Гърция ще спести до 20 млн. лв. годишно на държавата
Снимка: БГНЕС

Изграждането на преградни съоръжения по границата върши идеална работа за ограничаване броя на диви и питомни животни, които са носители на заразни болести. Това заяви в Русе председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов.

По думите му оградите по границата са начин да се спестят между 8 и 20 млн. лв. годишно на държавата. Тези пари щели да отиват за ограничаване на болестите и разходите за обезщетяване на собствениците, чиито животни се унищожават, тъй като не подлежат на лекуване.

Предложение: Строежът на огради по границата да е без обществени поръчки

Без конкурс - така ще се строят оттук насетне "защитните съоръжения" по границата. Това става ясно от проект за промени в Закона за общ...

"Въпреки че въпросът с изграждане на ограда с Гърция е спорен, тъй като сме две европейски държави, смятам, че ако се направи, тя трябва да не е с временен характер и ще се изплати за 1-2 години", каза Христов, цитиран от БГНЕС. 

Депутатът, който е избран от СДС в листата на Реформаторския блок, припомни, че в България се появяват болести по животните, които влизат основно от Мала Азия през Турция и от Африка през Гърция.

Румен Христов коментира и проблема на производителите на свинско месо, които не могат да реализират продукцията си. Това е свързано с ембаргото, наложено за износ на хранителни продукти към Русия, свръхпроизводството в ЕС и вносът на продукция от ЕС. „Ние по никакъв начин не можем да забраним или да регулираме вноса от европейски държави, но оплакванията, които имат производителите на свинско месо, са, че много голяма част от ТИР-овете, които влизат със свинско месо, декларират, че тази продукция не е за България, че тя заминава за други държави, а де факто според тях тя се стоварва и се появява нелегално на вътрешния пазар“, каза Христов.

В момента се водят преговори с Министерството на финансите относно молбата на производителите на свинско месо всички камиони да бъдат пломбирани на границата. „Действително това е едно затруднение за митничарите, но в крайна сметка се разбра, че това ще отнеме около 30 секунди на ТИР и струва около 30 стотинки. Би следвало, ако искаме да помогнем на този отрасъл, да изпълним това искане на производителите на свинско месо“, заяви Румен Христов

Борисов: Не ни се прави защитно съоръжение, но гърците трябва да си изпълнят ангажиментите

На нас не ни се прави защитно съоръжение, но гърците трябва да си изпълнят ангажиментите към нас. Това каза премиерът Бойко Борисов пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика