Ръст от 20% на ранните записвания за лятото

1328
Ръст от 20% на ранните записвания за лятото
Снимка: iStock

Чуждестранните туроператори посочват ръст от 20 на сто в ранните записвания за летните почивки в България. Това съобщи в интервю за БТА проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му интересът към почивки през лятото в страната е възходящ. "България е поставена много добре, резултатите от международните борси през януари, февруари и март, включително и в края на миналата година - Лондонската борса, изложенията в Румъния и Полша, показват много силен интерес към страната ни", коментира експертът.

Чакаме 20% повече германски туристи през лятото

Ранните записвания за почивка в България през лятото при германските туроператори бележат ръст до 20 на сто в сравнение с периода годин...

"Практиката от миналата година показва, че записванията в последния момент са много силни. Това означава, че ръстът на записванията в месеците преди самите пътувания ще надхвърли 35 процента", каза Драганов. Според него отчитаният към момента ръст от 20 на сто се дължи на отлива от миналата година на германския пазар по същото време - в началото на годината, и допълни, че ако се направи сравнение спрямо 2019 г., всъщност не можем да говорим за ръст на ранните записвания за лятна почивка.

"Все още с категоричност не може да се каже, че е преодолян спадът на пазар Германия, но активната рекламна кампания на страната е гаранция, че този значителен спад от 2022 г. ще бъде възстановен, но е рано да се каже дали ще достигне нивата от 2019 г.", коментира експертът. Той уточни, че това се дължи и на допълнителните фактори за този пазар, свързани с геополитическата обстановка, визирайки войната в Украйна, която на пазар Германия оказва много по-силно влияние спрямо другите.

Туризмът в Европа се възстановява, у нас не

Драганов отбеляза, че миналата година страната е създала много доволни туристи с равнища под нивата на 2019 г., комбинирано с топло и дълго лято и при не много високи цени на почивката. "Това лято, когато се очаква да има повече туристи, трябва да бъдем много внимателни по отношение на качеството на туристическия продукт, за да се запази тенденцията да създаваме доволни туристи", коментира експертът.

Експертът напомни, че за Лято 2023 г. страната е в брошурите на големите европейски туроператори от 2021 г. с 30 процента по-високи цени на почивките и на тези ценови равнища България се предлага вече трета година. Това е сред обясненията за отчетения ръст на ранните записвания, именно заради гарантираните цени при договори, сключени през 2021 г., отбеляза Драганов и допълни, че при покупка на почивки в самия сезон очаквано цените ще са актуалните за Лято 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика