С подбрани числа БСП попита къде е отишло обещанието за икономически растеж

5547
С подбрани числа БСП попита къде е отишло обещанието за икономически растеж
Снимка: БГНЕС

В истински бич за управлението се превърна традиционната политическа декларация за редовния парламентарен контрол. Този път тя беше на БСП, беше изчетена от Корнелия Нинова и касаеше икономическите обещания на четирите партии в управлението.

Нинова подкара кабинета със следните числа, извадени от анализ на икономическото министерство, озаглавен „Икономиката на България“. Той е направен през септември тази година, по думите на червения депутат.

Горанов е по-голям оптимист за растежа ни догодина от ЕК и МВФ

2,1% икономически растеж догодина. Това официално представи финансовият министър Владислав Горанов като виждане на Министерството на фи...

По същество – в анализа пише, че през август растежът на оборота на промишлените предприятия се е понижил с 2,3% на годишна база. Също на годишна база търговията на дребно е намаляла с 1,8%, а индексът на строителната продукция е паднал с 0,4%. Бизнес климатът пък се е влошил с 2,4%. През април тази година чуждестранните инвестиции са се свили със 163 млн. лева. Потреблението се е свило с 4% от първото тримесечие на миналата година досега. Нинова обаче не уточни защо взема предвид данните на повечето показатели точно за август – най-“мъртвият“ период в годината.

Доста силен аргумент на БСП е състоянието на бюджета – 622 млн. лева на плюс в касата. Защо тогава Бойко Борисов говори за 2,4 млрд. лева повече, попита тя и добави: Къде отидоха 1,8 млрд. лева? За финал БСП посочи анализ, публикуван в левия френски вестник „Фигаро“, според който от 24 октомври насам България живее на кредит.

След унищожителните числа, стана депутатът от Реформаторския блок Петър Славов, който припомни, че безработицата е спаднала до 9,1% към края на септември, което е неколкогодишен спад. Защо това не беше споменато, попита той. Социалният министър Ивайло Калфин пък определи тази декларация като "лозунгарство".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика