С подписки и викове "оставка" беше посрещнато спирането на влакове

36334
С подписки и викове "оставка" беше посрещнато спирането на влакове
Снимка: БГНЕС

В деня, в който БДЖ спря десетки влакове, граждани и железничари от цялата страна започнаха протести. Служителите на превозвача се опасяват, че ще започнат масови съкращения, а пътниците очакват още по-дълго чакане, бутаница във вагоните и, в крайна сметка, изолация на някои от по-трудно достъпните населени места.

Въпреки това, от ръководството на националния жп превозвач са непреклонни – с настоящата субсидия не може да се поддържа старото разписание. Новото след 1 февруари ще включва само две трети от сегашните влакове.

Русе

Над 2000 подписа бяха събрани на русенската жп гара срещу спирането на влаковете.  От днес Русе губи връзка с влаковете от Горна Оряховица в посока Стара Загора и от Царева ливада за Габрово, които вече са спрени.

Подписката е организирана отпреди месец от транспортния отдел на гарата, тъй като според намеренията на БДЖ се предвижда да спрат една трета от влаковете, които преминават през Русе, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Срещу това решение са се подписали хора от различни градове, които ползват този вид транспорт. Подписката върви както на касите, където се продават билети, така и на гишето за информация. Основната част от въпросните 2000 подписа е предадена в неделя към управлението в Горна Оряховица, и продължава.

Русенци са притеснени най-много от решението от 1 февруари да се спре сутрешният влак Русе-Варна и следобедният от Варна за Русе. Тя се ползва изключително много от студенти, пенсионери и инвалиди, както и от хората от малките населени места, които се придвижват към работа. Срещу тази стъпка се изказаха вече и русенски депутати, които ще лобират за запазването на това направление. Още повече, че става дума за първата в България жп линия Русе-Варна, която е на 149 години. Според неофициална информация има някакъв шанс линията да не бъде спряна, но дали това е така, ще стане ясно на 1 февруари.

Погребение в Габрово

Какъв ще е ефектът от масовото спиране на влакове?

Ефектът на пеперудата се получава, когато бъде спрян дори само един влак. От понеделник, 12 януари, спират 38 влака, а още десет са с ...

На гарата в Габрово служители на железницата, граждани и синдикати символично погребаха БДЖ, предаде кореспондентът на bTV в региона. Чуха се и скандирания „Оставка!”. Градът на хумора и сатирата е сред най-ощетените от спирането на първите 38 влака.

От днес по линията Русе – Стара Загора са спрени 6 влака. Други десет вече не се движат между Царева ливада и Габрово. Така на практика след три следобед Северна И Южна България остават без ЖП връзка помежду си.

Най-потърпевши са хората от малките населени места в Габровско, за които Балканската линия се оказва единствения транспорт до градовете.

Карлово

Жителите на Карлово блокираха за кратко жп линията днес в знак на протест срещу спирането на влакове. Това каза за Радио "Фокус" – Пловдив Любомир Милков от синдиката на БДЖ. Той е получил информация, че е имало събиране на хора в 9.30 часа, когато минава бързият влак Чайка- експрес, от Бургас за София и този от София за Бургас, които се срещат там.

Влаковете от Централна гара се движат със закъснение

Поради тежките метеорологични условия влаковете, които пристигат и заминават от Централната железопътна гара, се движат със закъснени...

Също тази сутрин близо 300 души, пътуващи от гара Стамболийски в посока Пловдив, са се наблъскали при нечовешки условия във влака, който идва от Септември. Това са били пътниците от влака, който идва от Пещера, тъй като неговият маршрут е съкратен до гара Стамболийски.

Навсякъде се правят подписки. Към днешна дата в Пловдивско има събрани не по-малко от 3500 подписа срещу това решение да се спират влакове.

За 17 януари се подготвя протест във всички засегнати общини. Протестът е съвместен на граждани и синдикати, обяви Любомир Милков. По думите му няма обективни причини да се спират толкова влакове и да се влошава услугата.

"За БДЖ може би е реформа да се отрязват 1000 души и така да се оптимизира системата, вместо да мислят за повече приходи”, каза синдикалистът. Така обаче се ощетяват стотици граждани и се натоварва техният бюджет.

Подготвен е и нов списък на влакове - още 90, които да бъдат спрени до края на тази седмица, обяви Милков. Така влаковете ще станат общо 150 влака в национален план.

Враца излиза на протест заради отменени влакове

Готвят се блокади на пътища в Северозапада заради отменени влакове. Близо 200 души от общините Враца и Криводол се събраха на протест, ...

Бойчиновци

Около 500 жители на Бойчиновци са подкрепили подписка срещу спирането от днес на пътнически влакове от за Монтана. Хората настояват решението на ръководството на БДЖ да бъде преразгледано и излагат аргументи, според които то ще затрудни десетки пътуващи за работните си места и ученици.

Около 70 деца от Бойчиновци на възраст над 14 години ежедневно ползват пътнически влакове, за да отиват и да се връщат от училище. Спирането на част от тях ще затрудни лечението на хора с тежки заболявания, които използват най-евтиния транспорт, за да посещават здравни заведения в региона. На железопътния транспорт разчитат и онкоболни за процедури в специализирания диспансер във Враца. Ощетени са още поне 20 жители на община Бойчиновци, които работят в Монтана, информира БНР.

Затрудненията ще бъдат още по-големи след 1 февруари, когато спират и бързи влакове за София, от което най-много засегната ще бъде община Лом.

Инициаторите на подписката твърдят още, че в района няма удобни автобусни линии, които да компенсират липсата на железопътни връзки. Документът е предаден в областната администрация. Ако исканията на подкрепящите подписката не бъдат удовлетворени, те ще се съберат на мирен протест в неделя на гарата в Бойчиновци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика