Сачева: Ние сме адекватни, работодателите не познават добре мерките

3082
Сачева: Ние сме адекватни, работодателите не познават добре мерките
Снимка: БГНЕС

Прекалено много мерки има, те непрекъснато се променят и работодателите не могат да обмислят тези мерки, които се предлагат“. Това заяви по btv социалният министър Деница Сачева, цитирана от БГНЕС.

Според нея комбинацията от различни мерки, които един работодател може да ползва, биха му дали възможност да премине през кризата.

Деница Сачева обясни какво предлага държавата на родители и бизнес по време на локдауна

Това беше едно много трудно решение с много компромиси и притеснения от страна на всички колеги. Със сигурност ще се постараем през сле...

Помолена да коментира проучване на бизнеса, според което до 90% от бизнеса на практика не се възползва от мерките, Сачева заяви: „Можем непрекъснато да се замерваме с числа. Мерките са адекватни на ситуацията и ресурсите, с които разполагаме“.

Социалният министър не приема и оценката на председателя на БСК, че се намираме на ръба на криза. „Мисля, че това са много силни думи от страна на Радосвет Радев. Той непрекъснато участва в изработването на мерките. Част от тях все още не се познават достатъчно добре от работодателите“, каза Сачева.

Мерките не са универсални, но са адекватни на ситуацията и на ресурсите, с които разполагаме. Трябва да има симетрия между цели и ресурси. Не можем да си поставяме цели, за които нямаме ресурси, с които да ги обезпечим. Част от мерките като че ли все още не се познават достатъчно добре от работодателите. Има по-скоро недоверие, че няма да се получат средства, отколкото дълбоко познание на това какво реално се предлага. Комбинацията от различни мерки, които работодателможе да използва, да кажем 80/20, 80/0, каквато е последната мярка за 24 лв., заедно с кредити, заедно с грантове, които се дават по линия на Министерство на икономиката, биха могли да дадат възможност на един работодател да премине през кризата. Според мен значителна част от мерките не се познават. За мярката 60/40 още хората не знаят, че много отдавна е променена и не е тази, която действаше от март до май месец“, каза социалният министър.

По отношение на стартиращата следващата седмица мярката 24 лева на ден, социалният министър съобщи, че по нея са кандидатствали 1400 заявление от предприемачи за 6000 души.

1 400 за почти 6 000 души са заявленията по мярката 80/20. Осигурените лица в секторите, които са затворени, са общо 356 000, но дотолкова, доколкото училищата са затворени, това означава един много по-широк кръг от хора, защото имаше много родители, които трябваше да останат вкъщи, за да гледат децата си. За мярката за родители досега са кандидатствали 10 700 души, отчете още Сачева.

Деница Сачева: Разработваме нова мярка в помощ на бизнеса

"Това, което ние правим в момента, е да разработваме мерки, заедно с колегите от ОП "Развитие на човешките ресурси". Имаме готовност за...

Успяхме да запазим 250 000 работни места. Заедно с работните места, успяхме да запазим и доходите. Бяхме упреквани за това, че търсим самоучастие от страна на работодателите, но виждате, че в период на криза е важно не просто да запазиш работата си, но да можеш да запазиш и доходите си. Едва сега в мярката за затворени бизнеси не искаме самоучастие от страна на работодателите и даваме 80% от минималната работна заплата, но във всички мерки досега се стремим да запазим и доходите, обясни тя.

Тя посочи, че правителството прави всичко възможно, за да се осигури прехраната на хората. Програмата топъл обяд ще продължи колкото е необходимо, няма да има прекъсване.

„В период на криза е важно не само да запазиш работата си, но и доходите си“, обобщи Сачева.

Социалният министър припомни, че ще се удължи и мярката за безлихвените кредити за физически лица, за които гарант ще е Българската банка за развитие.

Над 470 000 пакета с храна ще бъдат раздадени. Те в значителна степен вече са раздадени на семейства. Програмата "Топъл обяд" продължава и ще продължи колкото е необходимо. Беше планирана до края на тази година, но вече започнахме да правим подготовката и за следващата година, така че няма да има прекъсване. Това са почти 40 000 души, които получават топъл обяд. Що се отнася до храната, от следващата година ще имаме и допълнителни средства по линия на ОП "Храни", така че не би трябвало да има проблем, подчерта социалният министър.

Деница Сачева: Правителството не е забравило нито един нуждаещ се

„Почти 60 милиона лева бяха дадени, за да се подсигурят всички, които работят на първа линия. Над 40 милиона се отделиха за самот...

Две работодателски организации разкъсаха от критики Борисов - защо се помага само с европари, а не с бюджетни?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com