Само 50-тина животновъди се появиха за блокадата на АМ "Тракия"

22319
Само 50-тина животновъди се появиха за блокадата на АМ "Тракия"
Снимка: БГНЕС

Тук трябваше да се съберем две-три хиляди, а вместо това вижте ни колко сме. С тези думи председателят на Асоциацията на животновъдите Бойко Синапов се обърна към фермерите, събрали се край пловдивското село Труд за обявената блокада на АМ "Тракия", предаде БГНЕС.

Събралите се за блокадата фермери бяха 50-60 души - сред тях хора от Плевенско, от Симеоновград, Клисура, Раковски, Пловдив. "Повече така не може, загиваме", обобщи положението Синапов, който заяви, че вече отказва всякакви срещи с политици и вместо 70%, настоява от името на асоциацията вече да им бъдат изплатени всичките 100% от забавените субсидии.

Не само неизплатените субсидии са повод за протестите на фермерите, изясни Пенка Христова, секретар на Асоциацията. Подписана е декларация, според която кредитите, теглени 2008-2009, се пренасочват към субсидиите само при запазена бройка животни - в противен случай те се изплащат изцяло от фермерите. Според Христова това е убийство на малките ферми, а декларацията е подписана от тяхно име от хора, които днес не присъстваха на протеста - Танчо Колев, председател на Асоциацията за месо и млекопроизводители, Зоров, председател на Националния говедовъден съюз, Мария Степанчева от Асоциацията на биволовъдите и Коюмджийски- семейство фермери. Тази договорка е направена със заместник-министър Явор Гечев, уточни Пенка Христова.

От следващата година фирми, които не се занимават с животновъдство, няма да имат право на европейски субсидии за пасища, стана ясно преди време. Законовите промени ще станат факт през ноември. Законът обаче няма да има обратна сила за фирмите, които вече са наели пасища.

Протестните действия предстоят, увери Бойко Синапов, който предложи да бъде блокирана границата с Турция на ГКПП Капитан Андреево и с Румъния. Идеята не беше приета от фермерите, последва предложение за блокада на важни пътища в страната и след оживен спор накрая бе обявено решението - следващата сряда, 6 ноември, в 11 часа животновъдите от цялата страна да се съберат отново край село Труд в подстъпите към магистрала Тракия, да блокират магистралата и оттам да тръгнат за София. Вероятно някои от тях ще докарат и животни.

Срещата на животновъдите днес бе зорко охранявана от полиция и жандармерия.

Снимка: Архив

Животновъдите отложиха стачката с два дни

С два дни ще бъде отложен ефективният протест на животновъдите. Това стана ясно от думите на Пенка Христова, председател на Съюз на жив...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика