Санкциите на БСП за търговските вериги – всъщност доста скромни

25226
Санкциите на БСП за търговските вериги – всъщност доста скромни
Снимка: Getty Images / Guliver

Ако дадена търговска верига поставя непосилни условия в договорите си с български производители, ще я очакват санкции, които са в пъти по-скромни в сравнение с глобите за други прояви на нелоялна конкуренция или злоупотреби с господстващо положение на пазара. Това ще стане факт след промени в Закона за защита на конкуренцията, пише „Труд”.

Първоначално се предвиждаше търговските вериги да отнасят от КЗК санкции в размер на 10 на сто от общия си оборот за предходната година. Според последните публикувани отчети оборотите на големите търговски вериги у нас варират между 500 млн. и 1 млрд. лв. на година, припомня изданието.

20 000 или 6000 са били на митинга за 1 май?

БСП проведе традиционния си първомайски митинг, на който бяха отправени и послания във връзка с евроизборите. В столицата се състоя и ш...

Депутати от левицата обаче са коментирали пред всекидневника, че тази мярка е твърде строга и затова ще внесат корекция преди поправките да влязат на второ четене в пленарната зала. С нея ще се регламентира, че размерът на санкциите може да бъде до 10 % от оборота само за конкретната стока, който търговската верига е натрупал през предходната година.

Промените в закона предвиждат още търговските вериги да съгласуват с КЗК типовите договори или общите условия, при които работят с доставчиците. С текстовете се въвежда и понятието "значителна пазарна сила". То беше атакувано от представители на търговските вериги с мотива, че се прилага в малко страни, които освен това са застрашени от евросанкции.

Депутати обясниха пред „Труд”, че дефиницията ще се прецизира между двете четения на законопроекта.

Властта нееднократно декларира през последните месеци, че ще застане на страната на българските производители в борбата им за по-добри условия за продажба на продукцията им в големите магазини.

Проблеми с движението заради митинг-шествието на БСП

Във връзка с митинг-шествието на БСП, бе преустановено движението и в двете посоки по бул. "Цариградско шосе", бул. "Васил Левски" и бу...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика