СГС свали наполовина гаранцията на Богомил Манчев

34947
СГС свали наполовина гаранцията на Богомил Манчев
Снимка: бгнес

Софийски градски съд намали наполовина изискуемата от Богомил Манчев гаранция по делото за длъжностно присвояване на държавни средства по консултантския договор за АЕЦ „Белене”. Това съобщиха от съда.

Първоначалната гаранция беше от 1 млн. лева, а сега тя става 500 хил. лева. В решението на съда изрично се уточнява, че това е окончателно постановление и сумата трябва да се внесе в 15 дневен срок.

НЕК развали договора за АЕЦ Белене с Уорли Парсънс

Държавната Национална електрическа компания (НЕК ЕАД) развали по право скандалния договор с архитект-инженера и консултант по строител...

Още при произнасянето на размера на гаранцията Манчев заяви, че „това е политическо решение”. Не може по това дело за двама души да има гаранция от по 10 хил. лева, за още един тя да е 50 хил. лева, а за мен – 1 млн. лева.

Манчев е обвинен за това, че е подпомогнал и подбудил шефа на НЕК да присвои над 8 млн. лева държавни пари. Соченият за най-силен човек в енергетиката у нас бизнесмен обаче отрича и твърди, че няма как това да е станало. Той припомня, че НЕК е сключила консултантски договор за строителен надзор с "Уорли Парсънс" (бел. ред. - договорът беше развален едва тази есен), а "Риск Инженеринг" има отношения като подизпълнител само с "Уорли Парсънс", не и директно с НЕК.

Вече четирима прокурори отказаха да поемат делото на Манчев. Съобщението от всички основания са, че "има по-добри специалисти по материята".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика