Шефът на БЕХ поиска "Овергаз" да поеме разходите за допълнителния газ

5536
Шефът на БЕХ поиска "Овергаз" да поеме разходите за допълнителния газ

Държавата помогна да се предотврати една криза, която не знам дали се търсеше или не целенасочено. Всякакви оправдания смятам за некоректни. Това каза в интервю за „Неделя 150“ на БНР Жаклен Коен, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който коментира ситуацията с клиентите на "Овергаз".

Не мога да разбера защо в ситуация, в която държавата помага, започва да се говори, че държавата изнудва някого, че държавата мачка някого. Спекулацията е, че „Булгаргаз“ е длъжен. Не, "Булгаргаз" не е длъжен. Той е длъжен да осигури газ на собствените си клиенти. „Овергаз“ не е такъв клиент. „Овергаз“ има собствена лицензия за доставка на газ. Направете едно проучване какво съдържат лицензите на „Булгаргаз“ и „Овергаз“. Това е една заблуда, която се опитва да се тиражира, а именно, че когато някой, който се е заел с търговска дейност от значим обществен интерес и изпитва проблеми, държавата му е длъжна да прави всичко и накрая той да каже „държавата ме мачка“, посочи Коен. Той обаче не коментира в дълбочина дали има държавна намеса срещу "Овергаз", като изказа аргумент, че това е вътрешна работа между акционерите на компанията на Сашо Дончев.

"Овергаз": Нямаме задължения с настъпил падеж към нито една институция, включително "Газпром"

„Овергаз Инк.” няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт”....

Припомняме, че битовите домакинства за защитени потребители по закон и като обществен доставчик "Булгаргаз" е длъжен да осигури подаването на природен газ.

Според Коен 10-те процента увеличение върху цената на допълнителните количества газ трябва да се поеме от "Овергаз".

Има един източник на доставка на газ за България, има двама търговци. Поинтересувайте се всеки един от тях на какви цени получава. Тук, спроред мен, не е лошо да се сезира Комисията за защина на конкуренцията и да се направи един икономически анализ, препоръча изпълнителния директор на БЕХ.

Той коментира и писмото на руското министерство на външните работи, в което се твърди, че ”Газпром” е готова да увеличи подаваните обеми гориво за "Булгаргаз", но и че продължават преговорите между българската компания и ”Газпром” за ”регулиране на натрупалите се през последните години търговски въпроси". "Има преговори за въпроси, които са се натрупвали през годините. Не през последните 24 часа. На някой очевидно му е удобно да каже "всичко стана в 24-тия час", каза Коен.

"Булгартрансгаз": Газовите доставки до всички потребители в България се изпълняват нормално

Доставките от газ до всички потребители в България се изпълняват нормално. Това каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз&l...

Припомняме, че вчера (2 януари) "Овъргаз" обяви, че е изпратила съобщение до "Газпром" за газ, но не е получила потвърждение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика