Ще бъде ли сменен при ротацията министърът на икономиката Богдан Богданов?

2873
Ще бъде ли сменен при ротацията министърът на икономиката Богдан Богданов?
Снимка: БГНЕС

Ще запази ли мястото си в кабинета "Денков-Габриел" министърът на икономиката Богдан Богданов, когато настъпи време за ротацията? Според правителствени източници на Actualno.com се очаква силен натиск от страна на ГЕРБ за смяната му. Причината - действията му, касаещи Държавната консолидационна компания (ДКК).

Богдан Богданов на няколко пъти беше споменаван от ГЕРБ като „слаб министър“. През септември, в разгара на протестите на земеделците у нас, лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов заяви, че имаме "слаб земеделски министър" (Кирил Вътев), като добави: "Досега не съм видял и икономическия".

Още: Богданов: Възстановени са 45 млн. лв. на ДКК за нереализирания правителствен комплекс

Какво се случва в ДКК?

Всъщност вчера стана ясно, че министърът на икономиката и индустрията е издействал възстановяването на 45 млн. лв. по сметката на Държавната консолидационна компания (ДКК) от дружеството, на което е възложено изпълнението на проекта за нереализирания правителствен комплекс през 2020 г. Идеята за този комплекс в "София Тех Парк" бе на ГЕРБ по време на кабинета "Борисов 3". Веднага след това назначеното служебно правителство - начело със Стефан Янев - поиска спиране на всички действия по изграждането. Служебен министър на икономиката тогава бе Кирил Петков и именно той се зае с казуса.

Тогава стана ясно, че фирмата изпълнител "Планекс – ГЕС" е получила авансово 84 милиона лева за поръчката, спечелена без търг.

Преди години ДКК беше създадена като „шапка“ на важни държавни дружества, като според тогавашната опозиция на ГЕРБ това е дало възможност да се заобиколят обществените поръчки и да се възлагат договори за милиони на частни фирми по непрозрачен начин с публичен ресурс. Тогава започна да се говори и за закриване на ДКК като куха структура.

Богданов ще погасява и кредита към ББР

Сега министър Богдан Богданов обеща и да погаси кредита на ДКК към Българската банка за развитие (ББР): Икономическият министър: ДКК ще погаси 90 млн. лв. от задълженията си към ББР

"С връщането на тази сума, както и с други възстановени средства, ДКК ще погаси поне 90 млн. лв. от задълженията си към Българската банка за развитие (ББР), с което ще спре изплащането на десетки милиони лихви, ще бъдат вдигнати обезпеченията на заложените публични предприятия, сред които Ел Би Булгарикум ЕАД, Кинтекс ЕАД, Нити ЕАД и други. Така ще гарантираме бъдещото развитие на дружествата, както и работните места на заетите в тях 5500 души“, обясни той.

Преди това Богданов обжалва прекратяването на наказателното производство от страна на прокуратурата за изчезналите половин милиард лева през дружеството на ДКК „Монтажи“ за “ремонт на язовири” по времето на последния редовен кабинет на ГЕРБ.

Снимка: Богдан Богданов, Министерство на икономиката

Какво направи Богданов досега?

Богдан Богданов смени ръководството на ДКК и намали заплатите на изпълнителните директори и на членовете на бордовете на различните предприятия в ДКК с 50%, ограничи представителните разходи на членовете на бордовете, както и броя им.

През декември Богданов се похвали, че преките чуждестранни инвестиции у нас отбелязали рекорд - 3,4 милиарда евро за първите 10 месеца на 2023 г.

Той пое и казуса с Пловдивския панаир, като в началото на управлението на кабинета заведе и спечели делата за възстановяване на акциите на държавата.

През декември икономическото министерство се похвали и с инициативата "Достъпно за вас", която намалявала цените на основни хранителни продукти с до 40%.

Богданов изтъква също така, че годишната инфлация в България през ноември е намаляла - до 5,4% спрямо 5,8% през октомври и 8,5% през септември.

Може ли обаче инфлацията цялостно да ни спре за еврозоната - гледайте анализа на икономиста Михаил Кръстев в Студио Actualno тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика