Ще видим дали и за какво ще глобяваме ЕРП-тата, извъртя Делян Добрев

15463
Ще видим дали и за какво ще глобяваме ЕРП-тата, извъртя Делян Добрев
Снимка: БГНЕС

Аз съм на газ и сметката ми за ток е много малко. Иначе имам чувството, че когато получиш сметка за 52 дни, значи тя ще е по-голяма и реална. Това заяви бившият енергиен министър и председател на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

Досега сигналите за две фактури са само за „Енерго-про”. Това според мен е небрежност. Дружеството е сляло двете фактури и иска плащане за един и същ краен срок. С това обаче то не е нарушило наредбата, уточни Добрев в сутрешния блок на Нова телевизия. Тук говорим и за усещане на потребителите, защото плащат за един месец две сметки.

Стойнев нападна председателя на ДКЕВР за невлезли в сила актове срещу ЕРП-тата

Доволен съм относно държавната реакция за ЕРП-тата, заяви бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. По думите му по времето на Орешар...

Още в края на декември предупредихме ЕРП-тата. Хубавото е, че сега това не е масов случай – става въпрос за 67 хил. абонати. Сега сме амбицирани, на големи глоби ни замириса. Не може заради това, че някой не може да си организира инкасаторите да проверяват по време на празниците, цялата държава да се занимава с това, каза Добрев. На въпрос как ще има глоби, щом ЕРП-тата са изпълнили формално закона, депутатът от ГЕРБ отговори, че вероятно има нарушение на общите условия. Сметката за предходния месец трябва да бъде пратена до осмо число на следващия месец, уточни той. И обясни – ще видим за какво ще глобяваме, след като отново беше попитан какво е нарушението на „Енерго-про”, след като е спазена Наредбата, която определя правилата за отчитането на потреблението на ток.

Реално ли е сметката за периода 9-19 януари да е толкова голяма, колкото през целия декември? Няма как, ако електромерите са наред, категоричен беше Добрев.

Бившият икономически и енергиен министър уточни, че в САЩ 1000 куб. метра струват 70 долара, в България – 400. Затова и сметките са по-ниски, призна Добрев при даден пример за сметка за ток и от САЩ, и от Гърция.

За цена на тока не говоря, защото това е работа на ДКЕВР. Миналата година се намали цената на тока с 5% и дефицитът в системата скочи с 600-800 млн. лева. Има начин да се свие този дефицит и ще го направим с промени между първо и второ четене на Закона за енергетиката, което ще предизвика много голямо напрежение, уверявам ви, каза Добрев. Например заводските централи са такъв компонент, който може да бъде изключен – скъп ток, който не ползваме, уточни той. И добави – с енергийна ефективност може да има 50% намаление на сметките за ток.

Викат представители на ЕРП-тата пред Комисията по енергетика

Относно темата от последните няколко дни, свързана с недоволството на част от гражданите, основно в района на „Енерго Про” ...

Делян Добрев каза, че не вярва „Енерго-про” да е изпълнявало политическа поръчка, но е несериозно да има оправдания с излезли в отпуск инкасатори.

Цената на тока

Не е на дневен ред да гледаме увеличение на цената на тока – нито ЕРП-тата, нито НЕК са подавали искания, каза членът на ДКЕВР Илиян Илиев.

Само небрежност или умисъл доведе до скандала с „Енерго-про” – Илиев отговори, че според дружеството законът е спазен. По общите условия на „Енерго-про” трябва да има една фактура за един и същ период, обясни Илиев. Сега ще проверим дали има нарушение в тази посока, нека не стреляме предварително напосоки, добави той. Първо трябва да видим графика за работа на инкасаторите.

Изненадващо високи сметки за ток в цялата страна

Десетки хиляди българи са опарени от свръхвисоки сметки за ток. Най-много се оплакват клиентите на ЕОН във Варна и Русе. Заради натрупв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com