Симеон Дянков готов да стане шеф на БНБ

5243
Симеон Дянков готов да стане шеф на БНБ
Снимка: БГНЕС

Ако има истински обществен дебат и кандидатурите не са само политически, бих се впуснал в битката за управител на БНБ. За мен това ще бъде чест. Тази готовност изрази бившият финансов министър Симеон Дянков пред БНТ. 

Още: В отсъствието на ПП-ДБ: ГЕРБ и ДПС стартираха смяна на регулаторите

По думите му на всеки български финансист това му е мечтата, включително и на него. За съжаление времевите параметри вчера вече бяха определени и вече текат, така че едва ли ще има такъв дебат, но се надявам, че все пак ще има, коментира бившият финансов министър.  

В отсъствието на ПП-ДБ: ГЕРБ и ДПС стартираха смяна на регулаторите

В отсъствието депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" Народното събрание прие правилата за избор на ръководители...

Той изрази мнение, че България трябва да се управлява от ясна коалиция с правила. Бойко Борисов е прав, че втората партия не може да определя всичко в държавата. Грешка на лидера на ГЕРБ беше, че излезе с такъв твърд и безапелационен тон. Трябва повече спокойствие. В случая ненужно излезе име на иначе добър финансист - Димитър Радев. Трябва да има публична дискусия за какво са тези регулатори, какви са целите на БНБ и кои са правилните хора там като екип.

"Преди десет години - 2012 г., по същия безапелационен, бърз начин, пак Бойко Борисов каза: "харесва ми сегашният (тогавашният) управител на БНБ Иван Искров. Да си го преизберем пак. Той води стабилност на страната." Избра се буквално в един ден. След две години падна КТБ.", каза той.  

Категоричен е, че предвид този случай трябва да сме много внимателни, избирайки следващия управител на БНБ, още повече че извън темата за стабилността на страната, стои и разговорът за това кога и как влизаме в еврозоната. Работа на централната банка е да обясни защо е полезно България да е в еврозоната.

"Според мен точно заради влизането ни в еврозоната, а и за финансовата ни стабилност, защото поседните две години фискалната стабилност на България е много по-слаба, отколкото традиционно. Това не зависи само от БНБ, но зависи и от тях. Странна е групата регулатори Здравна каса - Сметна палата - БНБ. Ако наистина са загрижени ГЕРБ и Бойко Борисов за еврозоната, би трябвало да е БНБ - Комисията за финансов надзор и Фискалният съвет, защото това са трите регулатора - всички с изтекли мандати, от които в различни степени зависи плавното ни влизане в еврозона." 

ГЕРБ ще настоява Димитър Радев да остане шеф на БНБ (ВИДЕО)

ГЕРБ ще настоява Димитър Радев да остане управител на БНБ, обяви лидерът на партията Бойко Борисов пред медиите в парламента. "Ние ням...

По думите на Симеон Дянков "Възраждане" използват липсата на адекватно обяснение за ползите от влизане в еврозоната, те умело виждат този голям пропуск и го поставят като голяма тема, съответно инициират референдум. И не трябва някой да застава срещу референдума, защото то е демокрация, отговорът е регулаторите и правителството да си свършат работата и да обясняват всеки ден защо това е полезно.

Бившият финансов министър коментира и бюджетът за 2023 година. "Асен Василев наистина вярва, че може да предложи бюджет, който да осигури обещаните социални плащания, но с разумен дефицит, аз съм по-скоро скептичен, че е възможно. Той ще влезе от 1 август и остават 5 месеца, в които да действат мерките, за които говори той. Някои от щрихите са ясни - сега взеха на 100% от държавните дружества всичкие им печалби от миналата година. От друга страна, неясно за мен защо, не връщат ставките на ДДС на нивата, които бяха преди ковид."

Определи тези мерки като популизъм. Според него Асен Василев е по-подходящ за социален министър, отколкото за финансов, защото в трудни ситуации, финансовият министър трябва да има смелостта да прилага непопулярни мерки, допълни още той.

Още: Дянков: Очаква ни по-голямо затягане на коланите

В отсъствието на ПП-ДБ: ГЕРБ и ДПС стартираха смяна на регулаторите

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/politics/v-otsystvieto-na-pp-db-gerb-i-dps-startiraha-smjana-na-regulatorite-news_1998329.html © Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика