Синдикатите искат да се влиза в затвора за скрити осигуровки, работодателите - не

33429
Синдикатите искат да се влиза в затвора за скрити осигуровки, работодателите - не
Снимка: БГНЕС

Не само работодателите, ами и служителите, и държавните лица трябва да лежат в затвора за укрити осигуровки. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков.

Според него предложението в Новия наказателен кодекс работодателите да лежат в затвора заради административно нарушение като укриване на осигуровки е абсурдно. Просто държавата трябва да си върши работата в административния процес, каза Бранков.

БХК се обяви против новия Наказателен кодекс

В открито писмо до медиите, Българския Хелзински Комитет се обяви против приемането на промените в Наказателния Кодекс от Министерски ...

В Белгия и Германия е криминализирано умишленото неплащане на осигуровки и новата мярка е пътят на нормалността. Така председателят на КНСБ Пламен Димитров контрира тезата на Бранков.

Имахме споразумение както с ГЕРБ по времето на Бойко Борисов през 2010 година, така и споразумение с шест работодателски организации през 2012-та година да се върви по този път, добави Димитров. В отговор Бранков каза, че първото споразумение „е плод на незавършени преговори”. Отделно повечето от текстовете, над 50%, не са приети като норми, добави той. Бранков добави, че споразумението от 2012-та „върви в пакет”, което Димитров контрира с думите, че договорката е двустранна и първа точка е криминализирането на умишленото криене на осигуровки.

Същевременно бившият социален министър Иван Нейков коментира, че огромният проблем се появява при пенсиониране – човек отива с документ за заплата, с това колко платени осигуровки има, но когато НОИ провери, пари няма. Дори в момента, според Търговския закон, има как да се събират осигуровки – може да се стартира процедура за несъстоятелност, да се назначи друг управител и компанията да се управлява така, че да може да се съберат дължимите пари.

Според Нейков новата норма за криминализиране ще доведе до редица тежки дела и то споровете ще са на база „умисъл” – прокуратурата ще се мъчи да доказва умишлено криене, работодателите ще доказват, че няма умишлено криене. В момента много работодатели се колебаят дали да плащат осигуровки или да плащат на доставчици например, посочи Нейков.

Правителството махна текстовете за фотографиране и за наказанията за насилие над животни в новия НК

Проектът за нов Наказателен кодекс вече е официално одобрен от правителството и предстои внасянето му в Народното събрание, съобщиха от...

Пламен Димитров обаче каза, че новата норма ще внесе порядки – сега този, който не плаща осигуровки, има нелоялно предимство. Това изкривява пазара, подчерта той. А санкцията с криминализирането ще е и превенция – когато знаеш, че можеш да влезеш в затвора, ще помислиш. Сега заради укриване на осигуровки до 1 млрд. лева не влизат в бюджета, заяви председателят на КНСБ. Той обаче категорично не се съгласи, че работникът трябва да лежи за скрити умишлено осигуровки. Осигурителят е длъжен да внася парите по това перо в държавата, подчерта Димитров.

По отношение на самоосигуряващите се лица и Бранков, и Нейков, и Димитров са на едно мнение – и те трябва да влизат в затвора. Не може един мъж да влиза в затвора, защото набил някого, а една жена не може, защото е жена, даде пример Нейков. Пламен Димитров пък добави, че в сегашният текст в проекта за нов Наказателен кодекс за криминализиране на умишленото криене на осигуровки самоосигурителните лица не са включени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика