Скъпата енергия вдигна търговския дефицит на България

1168
Скъпата енергия вдигна търговския дефицит на България
Снимка: iStock

България е изнесла стоки на обща стойност 55.8 млрд. лева за първите 10 месеца на настоящата 2021 година. Това представлява ръст от 23% спрямо същия период на миналата година. В същото време, вносът на стоки към края на октомври възлиза на 61.8 млрд. лева, като нараства с 25.6% на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт. Така вносът от началото на годината отчита по-висок растеж спрямо износа, което се материализира под формата на отрицателно търговско салдо в размер на 5.99 млрд. лева.

Основен принос за отрицателната стойност на външната търговия на България е търговията с трети страни (тези извън ЕС). И по-конкректно - търговското салдо с Русия възлиза на отрицателна стойност от цели 3.8 млрд. лева за първите 10 месеца на година. Тоест разликата между изнесената продукция и внесената продукция доближава 4 млрд. лева в полза на Русия.

Това се дължи на високите цени на енергийните продукти, като руският износ към България традиционно представлява предимно енергийни доставки. Според данните, общият внос у нас на „Минерални горива, масла и подобни продукти“ достига стойност от 4.84 млрд. лева към края на октомври, което е ръст от 63.3% на годишна база. За сравнение, година по-рано вносът по това перо възлизаше на 2.9 млрд. лева.

Търговия с трети страни

За първите 10 месеца на тази година износът на България към трети страни (тези извън ЕС) възлиза на 18.7 млрд. лева. Това представлява ръст от 20.8% на годишна база. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Съединените американски щати, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония, Руската федерация и Украйна, които формират 58.4% от износа за трети страни

В същото време, вносът на стоки от трети страни у нас расте с 26.4% на годишна база до стойност от 24.4 млрд. лева към края на месец октомври. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Руската федерация, Китай и Украйна.

Външнотърговският баланс на България с трети страни е отрицателен в размер на 5.69 млрд. лева към края на октомври.

Търговия с ЕС

Вносът от Русия скочи с над 50%

Българският внос на стоки от Руската федерация нараства с 52.6% на годишна база към края на месец септември тази година, сочат данните ...

Традиционно данните за търговията със страните от ЕС се движи с месец закъснение.

За периода януари – септември, България е изнесла стоки за ЕС в размер на 32.7 млрд. лева. Това представлява ръст от 23.7% на годишна база. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 69.4% от износа за държавите - членки на ЕС.

За същия период, у нас са внесени стоки от ЕС достигат стойност от 33.19 млрд. лева, като това представлява ръст от 25.3% на годишна база. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция, Нидерландия и Унгария.

Външнотърговското салдо на България с ЕС през периода януари - септември 2021 г. е отрицателно и е на стойност 409.8 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com