Социалните партньори не се разбраха за бюджетите на НЗОК и ДОО

8804
Социалните партньори не се разбраха за бюджетите на НЗОК и ДОО
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна единодушие за бюджетите за тази година на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО). Това съобщиха от правителствената пресслужба след дистанционното заседание на социалните партньори, свикано от финансовия министър Асен Василев. Заседанието беше онлайн, тъй като от вторник вицепремиерът Василев е с положителен резултат за коронавирус и остава под карантина. Дневният ред на тристранката беше изцяло фокусиран върху държавния бюджет за тази година.

"Ще нанесем няколко малки корекции в бюджетите и се надявам те да бъдат приети от Министерски съвет, за да може след това да се входират в НС за разглеждане", уточни Василев.

В точка първа от дневния ред НСТС обсъди проекта на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. Законопроектът беше представен от управителя на Националната здравноосигурителна каса. Участие в дискусията взе министърът на здравеопазването, Асена Сербезова.

Средствата за здравноосигурителни плащания са в размер на 5 678 270,1 млрд. лв., което представлява увеличение с 560 210,7 млн. лв. спрямо Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г.

В точка втора от дневния ред НСТС разгледа проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г., законопроектът беше представен от управителя на НОИ. Със становище участие в дискусията взе министърът на труда и социалната политика, Георги Гьоков.

Проектът предвижда от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2021 г., да се увеличат с 6,1%. Като се прибавят еднократните допълнителни суми към тях, се очаква ръстът на пенсиите да е с 13,4%. Средната пенсия през 2022 г. ще достигне 573,76 лв. без ковид добавката от 60 лв., която ще се изплаща на всички пенсионери в периода януари-юни.

От 1 юли минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 392,57 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии през 2022 г. е 1500 лв. През 2022 г. за изплащане на пенсии са предвидени 14,119 млрд. лв. – с 1, 072 млрд. лв. повече в сравнение с разходите през 2021 г.

От 1 април се предлага да се увеличи обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст от 650 на 710 лв. Минималното обезщетение за безработица ще бъде 18 лева дневно, а не 15 лева, както предлагаше правителството с проекта на бюджет на общественото осигуряване за тази година. Ще се увеличи и максималният размер на обезщетението от 74,29 лв. на 85,71 лв. също от 1 април. Това обяви социалният министър Георги Гьоков след заседанието. Остава намерението максималният осигурителен доход да се увеличи от 3000 на 3400 лева.

Повишава се и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 650 лв. на 710 лв., както и за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 420 лв. на 710 лв.

В трета точка от дневния ред на заседанието на НСТС правителството и социалните партньори обсъдиха проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г. като мотиви към него. Законопроектът беше представен от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.

На срещата присъстваха синдикати, но работодателски организации нямаше. По думите на Асен Василев те участвали активно преди самата среща.

Пламен Димитров, представляващ КНСБ, смята, че инфлацията ще бъде по-висока от заложената в националния бюджет. По думите му те нямат проблем със заложения от управляващите Дълг, защото е предвидено той да е около 30% от БВП. Но с една голяма уговорка, добави Димитров – ако няма война и ако пандемията от коронавирус не се задълбочи.

Боледуването от COVID-19 на Асен Василев може да забави Бюджет 2022

С един ден може да се забави процесът по гледане и приемане на Бюджет 2022 година. Това стана ясно от думите на депутата от ИТН и предс...

„За пръв път ми се случва по време на заседание на НСТС да има чуваемост от страна на управляващите”, каза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” по повод увеличеното обезщетение за безработица.

След дискусията социалните партньори изразиха следните позиции:

АИКБ и ССИ подкрепят проекта на Закон за бюджета на НЗОК за 2022 г., БТПП и КРИБ принципно подкрепят, но с бележки; БСК, КНСБ и КТ „Подкрепа“ – се въздържат от подкрепа.

По проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. КТ „Подкрепа“ и ССИ подкрепят с бележки, БТПП принципно подкрепя – също с бележки; БСК и КНСБ – се въздържат от цялостна подкрепа, АИКБ и КРИБ не подкрепят.

АИКБ изразява резерви относно Средносрочната бюджетна прогноза и подкрепя с препоръки проекта на Закон за държавния бюджет за 2022 г.

Икономист: Бюджет 2022 се стреми да угоди на всички

Бюджетът за 2022 година е баланс между коалиционното споразумение и политиките, заложени в него. Той е продължение на текущите политики...

Независимо от наличието на определени положителни мерки, които са предвидени, БСК изразява резерви към проекта на Закон за държавния бюджет за 2022 г. и мотивите към него. Камарата пак недоволства, че години наред бизнесът е натоварен да плаща първите три дни от болничния, а НОИ да се включва чак от четвъртия ден. Предвид COVID-19, проблемът е още по-голям, защото обичайно болничен се издава 2 дни след разболяване, оплаква се БСК.

БТПП принципно подкрепя; ССИ подкрепя с бележки; КРИБ не подкрепя.

КНСБ оценява позитивно усилията на правителството в ключови сектори, като изразява категорично несъгласие с политиката по доходите и в данъчната система.

Като подкрепя определени, заложени в проекта, политики, КТ „Подкрепа“ изразява редица препоръки за по-устойчив Бюджет 2022.

Материалите по обсъжданите законопроекти и получените писмени становища, в които са изложени конкретните бележки и препоръки на социалните партньори, можете да видите на сайта на НСТС на адрес: https://saveti.government.bg/web/cc_13/1

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика