Станишев: Спасяваме енергетиката, която ГЕРБ съсипа

20296
Станишев: Спасяваме енергетиката, която ГЕРБ съсипа
Снимка: БСП

„Приложени бяха драстични, тежки, но необходими мерки, за да може енергетиката в България да се стабилизира и работи. Днес отрасълът започва да се възстановява. Вече има работа, има износ, който е скочил значително, заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев по време на среща с граждани в Раднево.

Пример за това е завод „Брикел", който за половин година е произвел продукция, която по-рано е произвеждал за 1,5 години. „Това е поредното доказателство, че енергетиката ни върви в правилната посока. Но за да затвърдим тази посока, да преодолеем тежкото наследство на ГЕРБ, за да може правителството да има самочувствието, че работи с реалната подкрепа на българите, е важно на 25 май да постигнем успех", посочи лидерът на БСП.

Борисов: Задкулисието решава нещата в политиката

Задкулисието решава нещата в политиката, а не честната победа, каквато направи ГЕРБ. Заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, пред bTV.&nbs...

Много добре помним какво бе състоянието на българската енергетика в един от центровете й, Раднево - катастрофално. Не можехме да изнасяме ток, защото такива бяха условията за работа. Системата бе абсолютно разнебитена и дебалансирана, с онези 1000 мегавата зелена енергия, която бе изкупувана на цена, в пъти по-висока, в сравнение с тази, на която се произвеждаше от нашите ТЕЦ, АЕЦ и др., припомни Станишев.

Сергей Станишев и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев връчиха на ръководството на Мини „Марица Изток" писмо, с което се утвърждава нова, по-висока цена на въглищата.

„Хората ми казват - ако през май 2013 г. се борехме за оцеляване, само за една година вече искаме да започнем да изграждаме нови мощности, да инвестираме, защото това е смисълът на икономическия растеж", посочи Стойнев и увери в подкрепата на правителството.

Благодарение на законодателните инициативи на нашите народни представители, през октомври имаме рекорден добив за последните 22 години", отбеляза Драгомир Стойнев и добави, че за една година ръстът на производство в „Марица Изток" е нараснал с 40%.

Износът на електроенергия за периода януари-май 2014 г., спрямо същия период за 2013 г., бележи ръст от цели 100%, подчерта той.

Станишев твърд за МВР: От ГЕРБ ни пречат, но ще приемем закона

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев показа твърдост и категоричност по отношение на проблемите на кабинета "Орешарски", с...

Изпълнителният директор на Мини „Марица Изток" Георги Златев заяви, че от съвместна работа с правителството през изминалите няколко месеца е останал с впечатление, че екипът е сериозен и има хармония в работата. „Добивът на въглища е по-висок. Нямаме проблеми с институциите. В сравнение с миналата година, нещата за Мини „Марица Изток" стоят добре. Това успокояване ни помага и се оформи ситуация на взаимно доверие", каза още Златев.

„Обещанието на БСП, че страната ще се отлепи от дъното, е факт. За това говорят данните, сочещи икономически растеж. Според тях бележим ръст на годишна база на промишленото производство от 4,3%, както и постоянно подобряване на бизнес климата у нас. Вчера лично открих нов завод в Плевен, като очакванията са за откриване на още четири завода в страната. Стъпка по стъпка вървим в посока на увеличаване на работни места и икономически растеж. Нещата не може да се подобрят отведнъж, но важното е, че вървим в правилната посока", категоричен бе Стойнев.

„Знам, че искат оставката ми, при това след всичко, което направихме за сектора през изминалата година, но да не забравяме, че ГЕРБ паднаха от власт именно заради сектор енергетика и големите проблеми там, заради което хора се самозапалваха, а сега секторът се възстановява", посочи бе министър Стойнев.

„По повод поредната лъжа на Бойко Борисов, че едва ли не по „Южен поток " няма да тече български газ, нека да припомня, че само ние досега подписахме с „Газпром". В случай, че открием количества газ, можем да го изнасяме, въпреки че за мен е по-добре да го използваме за нашата индустрия, защото ще ни бъде много по-евтино. Искам също да стане ясно, че през тръбата ще може да преминава български газ", каза още той.

 

Стокхолмският синдром на червените избиратели

Щом БСП е партия на отминаващото поколение - хората, живели при социализма, предимно пенсионерите, дядовците, бабите и застаряващите те...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика