Стойнев: Ако Йотингер се договори с Новак, можем още тази година да започнем „Южен поток”

27111
Стойнев: Ако Йотингер се договори с Новак, можем още тази година да започнем „Южен поток”
Снимка: БГНЕС

Възможността да стартираме изграждане на „Южен поток” още през 2014 е реална. Всичко зависи от начина, по който ще се споразумеят еврокомисарят Гюнтер Йотингер и руският министър на енергетиката Александър Новак. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, предаде БГНЕС.

"Днес европейският комисар по енергетика Гюнтер Йотингер ще се срещне с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, на която трябва да уточнят регулаторната рамка, в която ще бъде реализиран "Южен поток", каза Стойнев. "Не съм убеден, че това, което постигнахме по време на преговорите с "Газпром" ще бъде постигнато от други държави-членки, има държава-членка, която не желае да предоговаря, каквото и да било", подчерта той.

Спазваме всички европейски изисквания за „Южен поток”, заяви премиерът

Още през 2008 година има междуправителствено споразумение България и Руската федерация за изграждане на газопровода "Южен поток". През ...

След изграждането на проекта "Южен поток" България ще плаща по-малко транзитни такси, а това може да доведе и до намаляването на цената на природния газ, отбеляза енергийният министър. Стойнев припомни, че в последните няколко тримесечия цените на газа не са били увеличавани и изрази надежда за в бъдеще да се постигне и споразумение за намаляване на цената на "синьото гориво".

Министърът съобщи, че продължават преговорите за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Желанието на БЕХ и на "Уестингхаус" е строителството да започне през 2016 година.

Проектът „Южен поток” бе една от най-обсъжданите теми през изминалата година. Припомнете си развитието й тук.

Министерството на икономиката и енергетиката ще получи 10,5 милиона евро от фонд "Козлодуй", стана ясно още от изказванията на Стойнев, предаде Стандарт Нюз. Днес бе подписването на споразумения за безвъзмездна помощ по Международен фонд "Козлодуй" за финансиране на три високоприоритетни проекта. Парите ще се използват за насърчаване на битовата газификация чрез подпомагане на първоначална инвестиция на около 10 000 домакинства.

АБВ се появи, защото се дели баницата около "Южен поток", твърди Иво Инджев

Георги Първанов е политикът, който е най-провален в България, но въпреки това се измъква с много висок рейтинг. Той е лицето на отношен...

Стойнев уточни, че всяко домакинство ще получи помощ от 2000 лева, ако иска да се газифицира. Ще бъде отделено специално внимание на 27 общини със системно превишаване на нормите за качеството на атмосферния въздух.

С 15 милиона евро от фонд "Козлодуй" "Мини Марица Изток" ще си купи два нови багера и ще обучи работниците си как да работят с новата техника. "Последната модернизация в "Мини Марица Изток" е била през 1992, през октомври и декември имахме рекорден добив на въглища, въпреки че през юни никой не вярваше, че ще се изпълни планът за добив за 2013 година. Дружеството има 3 милиона лева положителен финансов резултат към момента, уточни Стойнев.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика