Съдът обяви ОЦК Кърджали във фалит

28750
Съдът обяви ОЦК Кърджали във фалит
Снимка: БГНЕС

Оловно-цинковият комбинат в Кърджали беше обявен във фалит от Окръжния съд в града. Вече е открито и производство по несъстоятелност, предаде БНР.

Причина за решението на съда са искове на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и на австрийска фирма, които имат несъбрани заеми от ОЦК на стойност 40 млн. евро. Комбинатът не е могъл да ги покрие, въпреки че кредиторите са съставили план за разсрочено плащане.

900 дела срещу ОЦК са завели бивши служители на предприятието

Над 900 са делата, образувани от бившите металурзи от ОЦК, по които са работили магистратите от Районния и Окръжния съд в Кърджали. Т...

Според оценка на съда още в края на миналата година ОЦК Кърджали е бил във фактически фалит – дългове от над 190 млн. лева и само 6 млн. лева приходи. Комбинатът не работи вече втора година, като съдия-изпълнител разпродаде активите му, за да събере пари за кредиторите.

По думите на Анни Георгиев, който е лидер на синдиката в ОЦК, всички металурзи са си получили дължимите от предприятието пари. Заради провала на комбината обаче 80% от работещите в него не могат да си намерят нова работа.

На 18 декември ще се състои първото събрание на кредиторите на ОЦК, когато трябва да бъде избран синдик и съвет на кредиторите на предприятието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика