Съкращават 1500 човека от БДЖ, започват с пенсионерите

17743
Съкращават 1500 човека от БДЖ, започват с пенсионерите

Държавната субсидия за оперативна дейност през 2015 година е намалена с 40 милиона лева, в сравнение с 2014 година и това е непосилен за компанията БДЖ финансов удар, това налага и спирането на влаковете. Това каза Владимир Владимиров, изпълнителен директор на БДЖ, пред Нова телевизия.

Според него, направен е сериозен социален анализ и там, където няма друг алтернативен вид транспорт, влакове няма да се спират. „Съкратените служители ще са около 1500 души, започваме с пенсионерите и се надявам, че няма да има много съкратени сред хората в активна работна възраст”, каза още Владимиров.

И в жп сектора назряват настроения за стачка

Да се мисли, че България може да остане без железница е абсурд. Тя трябва да стане приоритет. Това коментира изпълнителният директор на...

Той потвърди, че от днес спират 38 влака, а от февруари същата съдба ще имат още 90 влака по различни направления. Владимиров уточни, че има дадени допълнителни 40 милиона лева, но те са предназначени за плащане на кредит на компанията към доставчик на нови композиции.

„Ако не вземем тези мерки, дружеството ще се декапитализира, загубите само за 2015 година ще са над 40 милиона лева и ще трябва да обявим фалит”, каза още шефът на БДЖ. Той влезе в противоречие с хора от синдикатите, според които има достатъчно пари за функционирането на влаковете и задържането на заетите в компанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика