Съпротивата срещу LAFKA в Бургас стигна до съд

48396
Съпротивата срещу LAFKA в Бургас стигна до съд
Снимка: Burgasinfo

Съпротивата срещу веригата LAFKA в Бургас става все по-ожесточена, посочва в свой материал bTV. Причината е, че местните търговци на дребно се опасяват, че заради навлизането на веригата в морския град ще доведе до масови фалити на дребния бизнес.

Настъплението на LAFKA в морския град започна, като бяха изкупени голяма част от павилионите за вестници. След това Общинският съвет на два пъти промени Наредбата за преместваемите обекти, така че в будките да се продават не само печатни издания, но и цигари и дребни пакетирани стоки.

"Табак Маркет": Кампанията срещу "Lafka" е преднамерена и манипулативна

Вече няколко седмици група лица, с участието на издателската група „Капитал", водят крайно негативна кампания срещу „Табак ...

Именно заради тези поправки Асоциацията за защита на средния и дребния бизнес в Бургас подава жалба в Административния съд. Търговците искат спиране на LAFKA, докато няма променя на наредбата.

„Това говори за абсолютна дискриминация. Един търговец, като всички колеги тук, няма право да стопанисваме повече от един обект. Единствено изключение се допускаше за печатни произведения.Тоест за нас се разрешава един обект, а за тях се разрешават 50- 100 и повече", оплака се Николай Димитров, председател на Асоциацията за защита на средния и дребния бизнес.

„В момента, например, на 2 кутии закупени цигари от тях, те подаряват трета - нещо, което ние няма как да си го позволим. Другаде пък на всяка закупена кутия цигари подаряват кафе – нещо, което ние отново не можем да си го позволим. Истината е, че в момент на криза оборотите са прекалено свити. За мен това е нелоялна конкуренция от тяхна страна", категорична е Таня.

„Дойде ли „Лафка” на пазара, 300 обекта затварят задължително. В момента нас искат да ни преместят на 10 метра отзад, „Лафката” да я сложат на нашето място. При мен има 4 човека на работа. Аз съм ги предупредил хората, че стане ли това нещо, аз затварям обекта. Няма смисъл да се мъча с нещо, с изгубена кауза", споделя собственикът на павилион Стоян Загорчев.

Бургаският дребен бизнес обяви открита война на Lafka

Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес в Бургаска област се обяви открито срещу навлизането на веригата Lafka в областния гра...

По информация на търговците, в града има над 200 искания за поставяне на новите павилиони, като са избрани най-атрактивните места. „Локациите са разработвани от нас от страшно много години. Те имат вътрешна информация, имайки предвид, че ние всички зареждаме цигари на „Булгартабак”. Всеки месец справките от бургаския дистрибутор, който е и техен, пристигат в „Булгартабак”.Те си избират най-вървежната локация не само в Бургас, това се отнася за цялата страна.Това действително е бомба със закъснител, защото става въпрос за страшно много фирми и съответно работници", категорична е Таня Бобчева.

„Става въпрос за над 3000 човека. Нали се сещате, че тези 3000 човека няма така безучастно да гледат как някой им взима поминъка и как им взима препитанието", увери Николай Димитров от Асоциацията на средния и дребния бизнес.

За момента общината в Бургас е спряла издаването на разрешения за монтиране на новите обекти. Но от Асоциацията смятат победата за временна. За да защитят интересите си от зараждащия се монопол, търговците от над 10 града в страната се обединиха в Национален координационен съвет на дребния бизнес. Ще настояват и за помощ от вицепремиера Даниела Бобева.

Снимка: Архив

Потребители на Facebook се обединяват срещу Lafka

Нова Facebook група набира популярност в мрежата. Името й е "Аз НЕ купувам от Lafka". Макар да е присъединена към социалната мрежа едв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика