Съветникът в МВФ Димитър Радев е първият кандидат за нов управител на БНБ

14691
Съветникът в МВФ Димитър Радев е първият кандидат за нов управител на БНБ
Снимка: БГНЕС

Съветникът в Международния валутен фонд (МВФ) Димитър Радев е първият номиниран за управител на Българската народната банка (БНБ), който да замени сегашния шеф Иван Искров, предаде БГНЕС.

Радев пристигна днес в сградата на Народното събрание (НС), за да проведе "информационно-опознавателни" срещи с отделните парламентарни групи. Той фаворит за нов управител на БНБ, пише БНР.

"Търсим максимална подкрепа и консенсус за избирането на нов управител", обяви председателят на комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. "Срещата с Димитър Радев беше чисто информационно-опознавателна с първия номиниран за управител на БНБ", каза тя. Не стана ясно дали Радев е номинация на ГЕРБ.

Радев ще се срещне с всички парламентарни групи, посочи още Стоянова. Според нея постигането на консенсус за фигурата на управителя на централната банка би дало знак, че политиците подкрепят промяна в БНБ и подкрепят стабилизирането на институцията. "Ако се постигне съгласие за кандидатурата на Радев е възможно в едномесечен срок да бъде избран новият управител на БНБ", призна тя.

Димитър Радев проведе среща с Реформаторския блок, като вече се е виждал с Патриотичния фронт. Предстоят му срещи с АБВ и ГЕРБ по-късно днес.

"Димитър Радев е експерт с много опит в банковата сфера. Неговите идеи са добре подплатени с експертиза", каза след срещата с РБ депутатът Димитър Делчев.

Той не отговори на въпроса дали ще подкрепят тази кандидатура, както и че е много рано да се каже дали Реформаторският блок ще има свой кандидат, но подчерта, че Димитър Радев е добър експерт.

БНБ не може да отпечата бюлетините за изборите

Проблем с отпечатването на бюлетините за местния вот разтревожи парламента. Печатницата на БНБ не може да се справи със задачата да ос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com