Тихо и скромно се договоря намаление и от ВЕИ-тата, и от ЕРП-тата, каза Борисов

8520
Тихо и скромно се договоря намаление и от ВЕИ-тата, и от ЕРП-тата, каза Борисов
Снимка: БГНЕС

По същия начин преговаряме със зелените енергии, с ЕРП-тата - тихо и скромно. Когато дойдем да подпишем пред вас, тогава ще кажем какво сме се разбрали. Това заяви в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

"Това са по 100 млн. на година, в целия срок на договора 1 млрд. лв.", каза Борисов, визирайки изгодите от подписаните промени в дългосрочните договори между НЕК И "Марица Изток" 1 и 3".

Вече е факт - американските централи ще продават ток по-евтино

Окончателно - в гранитна зала на Министерския съвет бяха подписани споразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "AES Марица...

"Нашата амбициозна цел е юни да занулим приходите и разходите на НЕК. Това беше безумие, което се правеше с НЕК. Няма как НЕК да купува скъпо, а да продава евтино и да не задлъжнява с милиарди. Не е нужно да си много умен, за да го констатираш. Това е правено години наред. Искаме да изчистим и НЕК да е на печалба, не на загуба. Има няколко резерви за това всички по веригата, които продават и купуват и там да предоговорим договорите. Особено зелените енергии-такива неща са правени, че като дойдат констатациите сами ще се запознаете. Срещаме голяма подкрепа от комисиите в парламента", заяви премиерът.

Той коментира и отсъствието на България от енергийния форум в Будапеща, където се обсъжда и "Турски поток". "Унгария е суверенна държава, Македония, Сърбия, Гърция, Турция - също. Те могат да се срещат не само за "Турски поток", но и за каквото си пожелаят. В нашия разговор с президента Ердоган, сега Петкова ще ходи и до Москва, сме заявили желанието да си направим газов хъб с 4-5 източника на газ, спешно построяване на интерконектора с Гърция. Заявили сме "Южен поток" с трети либерализационен пакет. До ден-днешен нямаме писмено прекратяване на договора от руска страна", заяви Борисов.

Американските централи

"Никой преди 10 години не би могъл да предвиди, че ще започне тази икономическа криза. В този регион обстоятелствата се промениха и разполагаемостта на България да посреща задълженията си в сектор енергетика са тежки. Разбрахме колко е сложен характерът на пазарите на електроенергия и за три месеца успяхме да се споразумеем", каза изпълнителният директор на ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" Гари Левсли. Левсли посочи, че има увереност, че правителството ще продължи с реформите в сектора и ще проведе необходими, макар и тежки, действия. "С тази сделка нашето партньорство ще бъде коректно и ще върви напред. Вярваме, че България има светло бъдеще. В нашите централи имаме две бижута и трябва да се гордеем с това. Те са най-добре от гледна точка на опазване на околната среда и можем да се придвижим напред", обясни Левсли.

Кандидатът на Реформаторите оглави КЕВР*

Кандидатът на Реформаторския блок Иван Иванов убедително спечели доверието на Народното събрание и оглави Комисията за енергийно и водн...

"Електричеството ще бъде едно от тези конкурентоспособни предимства. Считаме, че това е една положителна стъпка и изисква много работа занапред. Нашите преговори бяха трудни, но се споразумяхме, защото имахме доверие в правителството на този министър-председател, а именно, че ще се стабилизира този сектор. Подписвайки този договор, бяхме уверени, че правителството успешно изпълнява програмата си и че съвсем скоро ще има стабилен електрически сектор. Това ще бъде един от моторите, който ще изведе България, за да стане Швейцария на Балканите", добави президентът на бизнес звено "Европа" на AES Хуан Небреда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика