Искайте касова бележка навсякъде, не само в заведенията: Браншът гневен на Асен Василев

4788
Искайте касова бележка навсякъде, не само в заведенията: Браншът гневен на Асен Василев
Снимка: iStock

Само ден след като Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се обявиха срещу идеята клиентите на заведенията да не плащат сметката си, ако не получат касова бележка, двете организации стартираха кампания #ИзисквайтеФискаленБон.

ОЩЕ: Заведенията скочиха срещу идеята да не плащаме без касова бележка

Обсъждат да не плащаме сметката в ресторанта, ако не ни се издаде касова бележка

Нетипична идея в проектобюджета на страната за 2023 година повдигна множество въпроси и повиши напрежението в сферата на ресторантьорст...

"Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, с любезното НЕсъдействие на Министерството на финансите, стартират кампания в интерес на всеки един български гражданин, която този път се надяваме да бъде подкрепена от #ВСИЧКИ. HASHTAG: #ИзисквайтеФискаленБон - ИФБ", гласи съобщението на организациите, изпратено до медиите на 5 юли.

СЗБ и БАЗ, като асоциации, обединяващи ресторантьорския и развлекателния бранш, апелират към всички граждани, ползватели и клиенти на всякакъв вид услуги – заведения за хранене и развлечения, хотели, козметични салони, цветарски магазини, зъболекарски кабинети, автомонтьорски услуги, сергии за плодове и зеленчуци, таксита, интелектуален труд, посредници при сделки с движими и недвижими имоти, и др., да помогнат за събирането на данъци към държавата.

"Защото ясно се вижда, че тя е безпомощна да го направи или поне не иска да го направи във всички сфери на икономическата дейност", пишат асоциациите.

Критичната им позиция към Министерството на финансите идва заради промени в данъчните закони, готвени от ведомството, ръководено от Асен Василев. Още вчера СЗБ и БАЗ обявиха, че не са съгласни с идеята за неплащане на сметка при неполучаване на касова бележка, защото тя засягала само техния бранш.

"Изисквайте своите фискални бонове или фактури, като по този начин директно всеки един от нас ще помогне за изсветляването на бизнеса в България, а с това – и за подобряването на финансовата и икономическа обстановка в държавата", гласи позицията им от днес.

Данъчните са проверили над 150 обекта по морето от началото на месец юли

От 1 юли до момента фискалните инспектори на Националната агенция за приходите са проверили над 150 търговски обекта и атракциони край ...

"Напомняме, че плащането на данъци от фирмите е пряко свързано с финансирането от държавния бюджет на пенсиите на нашите майки и бащи, инвестициите в подобряването на инфрастуктурата на градовете, подобряването на здравеопазването, построяването на нови пътища, детски градини и ясли, по-добри условия на труд и заплащане в държавната администрация и още много други дейности, с които животът ни би бил по-добър. Нещо, което всеки от нас желае!

Говорете с вашите приятели, деца и внуци, говорете с вашите родители, баби и дядовци. Обяснете им за инициативата, защото винаги сме вярвали, че всички ние заедно можем да живеем и да направим нашата родина по-хубава, по-красива, по-чиста и по-привлекателна за живеене!", се казва още в съобщението на СЗБ и БАЗ.

"Извършвайки плащане, без да получите официален документ, вие помагате на всеки един бизнес да работи, без той да си заплаща дължимите по закон данъци. Парите отиват директно в собствениците на фирми вместо в бюджета. А това са нашите пари! Нашите пари, които след това ще бъдат реинвестирани от държавата. Още повече, че по този начин ще елиминирате нелоялната конкуренция – понякога тя е насочена срещу вас, а понякога просто ще помогнете на свой приятел, занимаващ се с бизнес", допълват асоциациите.

В продължение на инициативата - или като част от нея - те предлагат всеки да снима своите касови бележки (при желание може да заличава част от информацията) и да ги публикува в социалните мрежи с хаштаг #ИзисквайтеФискаленБон.

Колко струва да си ВИП?

Всяка година и зимата, и лятото, социалните мрежи се пълнят със скандални касови бележки за безбожно скъпи храни в безбожно скъпи ресто...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Доброволци от Пощенска банка засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com