Toshiba остави Westinghouse да се занимава със седми блок в Козлодуй

24980
Toshiba остави Westinghouse да се занимава със седми блок в Козлодуй
Снимка: БГНЕС

Westinghouse Electric Company LLS заменя "Тошиба Корпорейшън" като стратегически инвеститор в преговорите за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" (седми блок), съобщиха от правителствената пресслужба.

На 11 декември миналата година Министерският съвет взе решение, което позволи на БЕХ ЕАД да сключи Споразумение за стратегически инвеститор с Toshiba Corporation и да започне преговори за структуриране и финансиране на проекта "Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с Toshiba Corporation, Япония, като стратегически инвеститор и Westinghouse Electric Company LLS, САЩ, като собственик на технологията "реактор с вода под налягане (PWR) - АР 1000 III+".

В хода на преговорите от страна на Toshiba Corporation и Westinghouse Electric Company LLS е направено предложение за промяна на стратегическия инвеститор, което наложи МС с днешно решение да позволи сключването на анекс към Споразумение за стратегически инвеститор.

Toshiba Corporation ще остане страна по Споразумението, като ще запази задълженията си, заедно с Westinghouse Electric Company LLS, да осъществява контакт с различни агенции за експортно кредитиране с оглед подпомагане финансирането на проекта, казва правителството.

Промяната на стратегическия инвеститор е продиктувана от факта, че Westinghouse Electric Company LLS е носител на технологията АР 1000 III+" и този статут ще позволи по-голяма оперативност и ефективност при управлението на организационните, технологичните и финансовите въпроси по време на преговорите и отваря пътя за структурирането на проекта.

Американската компания Westinghouse Electric Company LLS е част от групата на Toshiba Corporation и АР 1000 е нейна регистрирана търговска марка.

Припомняме, че точно Westinghouse беше компанията, която изготви оценката дали в АЕЦ "Козлодуй" има нужда от нов блок.

Български доставчици и подконтрактори влизат в градежа на VII блок на "Козлодуй"

В развитието на проекта за доизграждане на АЕЦ "Козлодуй" ще участват български подконтрактори, но все още не се знае какъв процент ще ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика