Тристранката се отказа да обсъжда увеличението на майчинството

25376
Тристранката се отказа да обсъжда увеличението на майчинството
Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), по известен като Тристранката, няма да обсъди днес предложението 6-месечният допълнителен неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст да стане платен и да се използва и от двамата родители, предаде БГНЕС.

Причината за решението е, че са постъпили много предложения за промени в Кодекса на труда от социалните партньори и НСТС няма достатъчно време, за да разгледа всичките на сега. Затова беше взето решение да бъдат обсъдени само точките, по които е постигнато съгласие. Сред тях са правното регламентиране на воденето на трудово досие, редът за ползване на отпуск и редът на съвещанията на синдикалните организации.

Заместник-председателят на БТТП Цветан Симеонов поиска първо предложението за майчинството да мине през комисия и тогава Тристранката да се заема с него.

Преразглеждане на преструктуриране на ТЕЛК препоръча вицепремиерът и председателстващ Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) Зинаида Златанова.

Предложението, внесено от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева цели лекарите от извънболничната помощ също да могат да участват в ТЕЛК, защото досега работещите в ТЕЛК лекари нямаха право да работят на друго място. Членовете на НСТС разгледаха и предложението изследванията, направени по друг повод, да важат пред ТЕЛК в рамките на една година. Причината е, че повтарянето им води до изразходване на направления.

Вицепремиерът Зинаида Златанова предложи да бъдат създадени две работни групи за промени на трудовото законодателство, като задачата на едната да бъде обсъждането на колективното трудово договаряне, а на другата – създаването на електронна трудова книжка.

Златанова предложи още работните групи да бъдат ръководени от МТСП и да започнат заседания на 14 май и съответно на по-късен етап да изпратят резултатите от работата си.

Законопроектът за частния фалит ще e готов след седмица

Окончателните текстове на проекта за Закона за частния фалит ще са готови след около седмица. Това заяви вицепремиерът и правосъден м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com