Тръгва се към регистриране на 9 наши продукта по европейски схеми за защита на качеството

750
Тръгва се към регистриране на 9 наши продукта по европейски схеми за защита на качеството
Снимка: Getty Images

Девет български продукта ще бъдат предложени за регистриране по европейски схеми за качество на селскостопански храни и продукти в най-кратки срокове. Това обяви днес евродепутатът Момчил Неков по време на на конференция „Да защитим българския вкус“, предаде Expert.bg.

Това са куртовският розов домат и капия, реселският воден лук, източнобалканската черна свиня, садовският фъстък, сол от резервата Атанасовско езеро, странджанският чай, еленският бут, куткус от Брезница и меурче от Разлог.

Българското селско стопанство - поле на парадокси

България е парадоксална страна по отношение на аграрната си политика, сочи нов доклад на Института за икономически изследвания при БАН,...

Кампанията „Да защитим българския вкус“ стартира през 2014 г., като към момента в регистрите на европейската комисия има вписани 2 български продукта – Горнооряховският суджук и розовото масло, и още 4, които са в процес на одобрение.

„Целта на кампанията е да България да се възползва от европейските схеми, които са създадени с цел стимулиране на селскотостопансктво, да защитим идентичността на българския вкус и да не допускаме маргинализирането на процесите да заличи продуктовото разнообразие“, обясни Неков.

„Популяризирането на български продукти ще има пряко влияние върху развитието и популяризирането на съответните земеделски региони, както и допълнителна добавена стойност, изразяваща се в повишаване на трудовата заетост, сближаване на местни общности, стимулиране на туризма – кулинарен туризъм, съхранение на местните традиции и история и др.“, добави Неков.

„Осигуряване на правна защита за производителите и гарантирана автентичност на качеството за потребителя", изтъкна като ползи от вписване в регистрите на европейската комисия, доц. д-р Десислава Димитрова.

Броят на българите, които се занимават със земеделие, ще намалее

Ще има редукция в броя на занимаващите се със земеделие през следващите години. Това прогнозира Ангел Вукодинов, член на Контролния съв...

Какво още може да се направи за производителите и колко вида защита на качеството на селскостопанските продукти и храни предлага Европейският съюз четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика