Туроператори настояват срокът за 9% ДДС да се удължи до края на 2024

1201
Туроператори настояват срокът за 9% ДДС да се удължи до края на 2024
Снимка: МТ

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) настоява срокът на действие на 9% ДДС да се удължи до края на 2024 г. Това каза заместник-председателят на АБТТА Даниела Стоева на заседанието на Националния съвет по туризъм днес.

Министърът на туризма Зарица Динкова увери участниците, че ще подкрепи позицията на туроператорите. Тя, заедно с екипа си и с помощта на експертизата на АБТТА състави мотивирано становище по отношение на срока на валидност на редуцираната данъчна ставка на туристическите пакети, благодарение на което първоначалният срок от 01.01.2024 г. бе удължен до 30.06.2024г.

Още: Решено: ДДС за ресторантьорите остава 9% до края на 2024 година

Даниела Стоева благодари за проявеното разбиране, но същевременно подчерта, че Министерството на финансите като вносител на предложението е действало некоректно. То не само че не е уведомило своевременно туроператорите за предстоящата промяна, но и през цялата 2023 г. е не са давани индикации, че промени в данъчното облагане се предвиждат за 2024г. "За да може бизнесът да планира дейностите си и да ценообразува коректно, това трябваше да се случи най-късно месец май 2023г., а не в края на годината. Сега именно то трябва да понесе отговорността пред европейските институции, включително и финансова, ако се стигне до санкция, а не да я прехвърля върху туристическия бизнес", подчерта тя.

Защо сега?

"Наясно сме, че все някой ден трябва да се върнем към 20-процентната ставка, но големият проблем е, че се случва в края на годината. Това е бягане от отговорност и прехвърляне на негатива върху бизнеса и гражданите", обясни Стоева, която говори по темата в интервю за БНР.

Миналата седмица в бюджетна комисия на НС председателят на АБТТА Димитрина Горанова защити позицията на АБТТА, че действието на мярката трябва да се удължи до края на 2024 г. Въпреки това депутатите в пленарна зала дадоха отсрочка само до 1 юли 2024 г., удължавайки с шест месеца предвидения в законопроекта срок – 1 януари 2024 г. 

Още: Асен Василев има условия към ресторантьорите за 9% ДДС

 Сред аргументите на АБТТА най-важни са следните:

– Туристическият бизнес нямаше възможност да се възползва ефективно от преференциалната ставка на ДДС. Такава мярка има реален ефект само тогава, когато има продажби. Реалното възстановяване на туристическия бранш обаче започна едва през 2023 година и още не е достигнал нивата от предпандемичната 2019 г. Затова намалената ставка на ДДС върху туристическите пакети, въведена като антикризисна мярка през 2020 г., не успя да изиграе напълно ролята си и би трябвало срокът й на действие да бъде удължен до края на 2024 г.

– Неприемливо е подобна промяна да става в края на годината, отчитайки спецификата на работа в туристическия бранш, където туристическите пакети за 2024 г. вече са готови и са в процес на продажби.

– АБТТА гледа на преференциалната ставка ДДС като на много важен фактор за възстановяване на входящия туризъм – онази част от бизнеса, която генерира валутните приходи в страната. Наричат го още „скрит износ“ или „износ на място“ и точно затова дори би трябвало да е освободен от ДДС, каквато беше практиката в миналото, за да има България конкурентен износен продукт. Входящият туризъм има силно мултиплициращ икономически ефект, като генерира приходи за много съпътстващи индустрии, които внасят пълния размер на ДДС, а културният туризъм допринася за увеличаване на приходите и на културните институти, които са на бюджетна издръжка.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика